Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čips od brokolija
  • 03.04.2019. 18:00

Više zarade, manje bacanja? Napravili čips od brokolija

Ovaj projekat pomoćiće škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnja povrća bude efikasnija, sa manje otpada i samim tim profitabilnija.

Foto: Facebook/Growers Garden
  • 312
  • 9
  • 0

Znamo da se čips osim od krompira može praviti i od korenastog povrća kao što je cvekla, šargarepa, ali i od kelja, batata, bundeve i jabuke. U današnje vreme prekomernog konzumiranja industrijske hrane, ovakav čips predstavlja vrlo zdravu grickalicu. 

Povrtari danas žele udovoljiti zahtevnom tržištu, u kom povrće zauzima sve važnije mesto. Sa jedne strane, tu je briga o zdravlju, a sa druge sve jači uticaj veganskog pokreta na način ishrane. Osim toga, zbog intenzivne proizvodnje, sve je više povrća koje ne nalazi kupce u svežem stanju pa poljoprivredni proizvođači generalno traže načine kako pomoću prerade proizvodima dati dodatu vrednost. 

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mleko - isplati se!

Tako su škotski inovatori došli na ideju da čips naprave od brokolija. Naime, u centralnoj Škotskoj udružilo se šest poljoprivrednika koji će proizvoditi čips od ovog zdravog povrća, koje nije baš popularno među decom, piše The Press and Journal

Farmeri su odvojili čak dva miliona funti kako bi se njihov proizvod našao u centru pažnje u budućnosti. Na tržište su ga lansirali prošle godine, a više od 50.000 kesica već je na policama nekoliko odabranih prodavnica. Njihova kampanja na društvenim mrežama takođe je zanimljiva. Samo po fotografijama na Facebook stranici vidi se kako su uložili puno truda u promociju svog proizvoda. 

Povrtni čips potpuno je veganski, bez glutena, sa manjim udelom zasićenih masti. Naravno, dolaze u različitim ukusima i imaju, što će za mnoge biti važno, samo 100 kalorija po pakovanju. 

Ovaj projekat pomoćiće škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnja povrća bude učinkovitija, sa manje otpada i time profitabilnija

Zdrava hrana na 35 kvadrata

Pitate se, kako su dobili čips od brokula, koje zapravo sadrže najviše vode (89% na 100 grama)? Komercijalni direktor kompanije Grovers Garden, Alan Valas, kaže kako sveži brokoli, koji je podcenjen, prerađuju u hrskave pelete i mešaju sa drugim sirovinama kao što su pahuljice od krompira i krompirov skrob, repičino ulje i vlakna graška. Tako čips trenutno sadrži 29% brokolija, a cilj im je do juna doći do 40% brokola. 

Proces prženja traje samo osam sekundi, a potrošači su pozitivno prihvatili ovaj proizvod. Čips od brokola dolazi u četiri ukusa - običan, čili, sa sirom i čips sa kiselom pavlakom i vlašcem. 

Proizvođači već imaju ideju kako će iskoristiti i druge delove brokolija - stabljiku i list. 

Pasta od bundeve - proizvod koji polako osvaja Srbiju i Evropu

Ovo bi trebao biti odličan primer svim poljoprivrednim proizvođačima koji svojim udruživanjem i inovacijama mogu biti konkurentni na tržištu, a samim tim ostvariti veći profit. 


Tagovi

Čips od brokolija Prerada povrća Smanjivanje otpada Grovers Garden


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.