Mnoge viroze uzrokuju velike štete i gubitke u proizvodnji povrća, a pošto ne postoje hemijska i biološka sredstva kojima bi se mogle direktno suzbijati, virusne bolesti su jedan od najvećih problema u povrtarskoj proizvodnji.
Virus pegavosti i uvenuća paradajza (Tomato spotted wilt virus ili TSWV) i virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV) u poslednje dve godine predstavljaju najveći problem u proizvodnji paradajza, paprike, salate i hrizantema, ističe rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja u Zagrebu Adrijana Novak.
"Virus pegavosti i uvenuća paradajza na našim prostorima pronađen je 1978. godine na duvanu, ali ranije nije bio toliko pristutan, sve do 2015. godine, kada je nastala epidemija te bolesti. U poslednje dve godine javlja se sve više proizvođača koji imaju problem s tim virusom. Simptomi se primećuju na listovima, petiljkama, stabljici i plodovima, a razvijaju se između trećeg. i 14. dana nakon zaraze. Ponekad inkubacija može da traje i mnogo duže. Na listovima dolazi do posvetljenja tkiva ili sitnih tamnosmeđih pega prečnika nekoliko milimetara. Kod jake zaraze tkivo odumire i biljka dobija bronzanu boju. Na stabljici se javljaju hloroze i nekroze, pa se čitava biljka uvija, vene i suši", objašnjava dr Adrijana Novak, upozoravajući da ovaj virus izaziva ogromne ekonomske štete.
O virusu mozaika krastavca Novakova govori kao o jednom od najraširenijih i najštetnijih virusa. On uglavnom napada povrtarske kulture: papriku, paradajz, krastavac, dinju, lubenicu, tikvu, pasulj, grašak i salatu.
"Ne postoje direktne mere suzbijanja biljnih virusa. Kontrola virusa bazira se na integrisanim merama zaštite, a prva i vrlo važna preventivna mera je kontrola rasada. Važno je obezbediti prostornu izolaciju gajenih biljaka, a zaražene treba ukloniti iz zasada što je pre moguće, da bi se smanjila mogućnost daljeg širenja virusa. Važna nehemijska mera sprečavanja širenja je suzbijanje korova unutar i oko zaštićenog prostora, naročito korova domaćina", naglašava Novak.
Ona dodaje da je zaštita biljaka od viroza vrlo kompleksna, pa je zato treba shvatiti vrlo ozbiljno od početka do kraja proizvodnog procesa, pri čemu je preporučljivo biti u kontaktu sa stručnim službama. Za gajenje treba odabrati hibride ili sorte koje su otporne, tolerantne ili manje osetljive na pomenute viruse.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor