Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje u povrtarstvu
  • 04.08.2018. 08:30

Veće količine - veća konkurentnost

Povrtari kažu da je neophodno povećanje poseda, jer se profit promenio i nije isti kao pre deset godina.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 146
  • 6
  • 0

Izvoz povrća iz Srbije poslednjih nekoliko godina raste. Međutim, i dalje se mnogo uvozi. Povrtari veruju da je za stabilnost domaćeg tržišta i viškove povrća za izvoz neophodno udruživanje, kako bi sa većim količinama bili konkurentniji, donosi RTS.

Raznolika proizvodnja na dva hektara

Jedan od onih koji uzgaja različito povrće je Artur Majoroš z Temerina. Često sve što proizvede proda na veliko i po nižoj ceni, jer nema mogućnost da čuva proizvod. "Za sada obrađujem oko dva hektara. Radimo nešto malo belog luka i kupusnjača, ali želim to da povećam i da ubacim još šargarepu", kaže ovaj povrtar.

Povrtari iznenađeni cenama

Povrtari na početku sezone ne mogu da znaju kako će se ponašati tržište. Tako su bili iznenađeni cenama na veliko mladog krompira i kupusa, za koje je plaćano 40, odnosno 30 dinara po kilogramu. Ili potražjom za šargarepom, koja je bila veća u julu, nego u junu. Erne Čikoš iz Mužlje, kaže da je očekivao višu cenu mladog krompira, ali i da mu se čini da će, kako ulazimo u godinu, cena umesto da pada, ići na gode. 

Udruživanje kao rešenje

Proizvođači kažu da je neophodno povećanje poseda, jer se profit promenio i nije isti kao pre deset godina. Kažu, tada je porodica mogla živeti od pet standardnih plastenika, a danas - ne može.

"Ispod pola hektara jedna famijila, što se tiče zatvorenog prostora, ne može da dođe do profita. Da bi sa takvim površinama mogla da proizvodi, mora da se integriše prema nekim centrima", istiće Đula Madaras, iz Udruženja povrtara "Carska bašta" u Mužlji. 

Njihov model udruživanja obezbedio je gajenje 10 hektara povrća u zatvorenom prostoru i kooperaciju sa oko 150 povrtara. Da bi sve proizvedeno lakše mogli da se prodaju, investirali su u novu hladnjaču od 3.000 kvadrata koja bi trebalo da bude završena u novembru. 


Izvori

RTS


Tagovi

Artur Majoroš Erne Čikoš Đula Madaras Udruženja povrtara "Carska bašta" Povrće Hladnjača Cene povrća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer