Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 21.10.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Banja

Paprike blizanke: Na jednoj peteljci, dva ploda

Dečak Đorđe Šećević ističe da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprike, ali da je samo on pronašao ovako nešto. Stariji u porodici potvrđuju da je ovo prvi put da ovakav plod paprike vide, a verovatno i jedini.

Foto: Toppress
  • 110
  • 50
  • 0

Na zemljištu u selu Banja kod Aranđelovca, ili se prosuo čarobni napitak čarobnjaka Getafiksa iz Asteriksa i Obeliksa, ili je priroda ovde odlučila da se malo poigra. Najmlađi u porodici Šećević, Đorđe pronašao je dva ploda paprike koje uprkos veličini i težini drži jedna mala zadebljala peteljka, prenosi Toppress. Osim paprike nedavno je na njihovom imanju bio još jedan nesvakidašnji slučaj.

"Brali smo papriku u plasteniku za pripremu ajvara i u početku ni sam nisam primetio o čemu se radi, mislio sam da su se dve paprike zamrsile odnosno njihove peteljke, pa sam ih samo ubacio u kofu. Tek kada smo trebali da ih stavimo na šporet da pečemo, ja sam video da su dve paprike na istoj peteljci i da su blizanke", kaže Đorđe Šećević, koji je imao najviše sreće da pronađe ovaj neobičan plod.

Prvi put, a možda i jedini

Ovaj dečak ističe da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprike, ali da je samo on pronašao ovako nešto. Stariji u porodici potvrđuju da je ovo prvi put da ovakav plod paprike vide, a verovatno i jedini. 

"Gajim papriku dugi niz godina, nikada nisam imala priliku da pronađem takav plod, nisam čak videla ni u prodaji. Unuk je sasvim slučajno pronašao, od tada stalno traži u plasteniku, ne bi li ponovo pronašao istu, ali ne vredi, priroda ima svoje ćudi, iznenadi nas na njoj svojstven način ali ko zna da li će se takav primerak ponovo pojaviti", priča Dušica Šećević.

Slične plodove, takozvane bliznake najčešće smo mogli videti na granama šljive, uglavnom sorte Stenlej. Plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao. Dvostruki plodovi nastaju kod cvetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posledica vodnog stresa tokom žarkih letnjih meseci, objašnjavaju stručnjaci.

Na istom stablu i šljiva i kajsija

Podsetimo da se nedavno kod Šećevića dogodila još jedna nesvakidašnja pojava, na istom stablu im je rodila i šljiva i kajsija.

"Volim da odem u voćnjak i da berem plodove tako je najukusnije jer deda ne prska pa mogu da jedem čim uberem. Brao sam kajsije skoro svakoga dana, a onda sam jednom prilikom sa bratom Nikolom video i šljivu na tom stablu. Bilo nam je jako čudno kako je to moguće, ali deda Miroslav nam je rekao da je to najverovatnije zbog kalemljenja. Ja ipak više volim kajsije, a brat šljive, uglavnom na tom stablu biće plodova za obojicu", priča Đorđe.


Tagovi

Plodovi paprike Paprike blizanke Đorđe Šećević


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva