Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Džinovski puževi
  • 20.09.2015. 16:00

Panika zbog džinovskih puževa!

Džinovski puževi su na Floridi prvi put primećeni 2011. godine i od tada se čine veliki napori za njihovo suzbijanje, a hrane se - svačim!

Foto: modernfarmer.com/billy
  • 435
  • 15
  • 0

Poreklom iz istočne Afrike, poznati pod svojim latinskim nazivom Achatina Fulica, džinovski puževi su postali pošast za američke useve. Dugi i do 20 centimetara, osim po napadima useva, ove štetočine su spazili i kako nagrizaju temelje kuća.

Grubo govoreći, ti puževi jedu sve na šta naiđu - obrstiće povrće, pojesti voće, lišće, stabljike i korenje. Na Floridi ih trenutno smatraju glavnom i najopasnijom štetočinom. Poznato je da ponekad, iz još neutvrđenih razloga, jedu kamenje i pesak. Poješće i kosti, a u nekim slučajevima i druge primerke svoje vrste.

Prenose i bolesti

Budući da je reč o hermafroditu kome ne treba partner, brzo i često se razmnožava u svojih devet godina, što mu je prosečni životni vek.

Ono što naročito zabrinjava je činjenica da ovaj puž može da bude prenosilac bolesti od kojih i čovek može da se razboli. Neke, pri tom nisu toliko beznačajne, poput meningitisa.

Psi tragači u potrazi

Ovi džinovski puževi su na Floridi prvi put primećeni 2011. godine i od tada se ulažu veliki napori za njihovo suzbijanje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da su u njihovom suzbijanju postigli pomak. U poslednjih nekoliko godina uspeli su da unište 150.000 primeraka te invazivne vrste, a indikacije pokazuju stalan pad populacije. "Program iskorenjavanja je veoma efikasan i pokazuje činjenicu da je broj prikupljenih puževa nedeljno pao sa nekoliko hiljada u jednom trenutku na jednocifren broj" - javljaju američki naučnici.

Koliko je situacija kritična, govori u prilog i činjenica da za pronalaženje ovih puževa koriste i pse tragače. Puževe naročito privlače područja s bujnim zelenilom, kojih na Floridi ima beskonačno mnogo.

Foto: modernfarmer.com/billy1125


Tagovi

Štete od puževa Invazivna vrsta Divovski puževi Florida Hermafrodit


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.