Povrtarstvo u plastenicima je lako, ali je problem održati organskom i okolinu, tvrdi bračni par Petrak iz Subotice.
Marija i Joso Petrak iz Subotice počeli su da se bave povrtarstvom, nakon što su ostali bez posla. Kvalitetne proizvode namenili su svojoj trpezi, ali onda su shvatili da mogu lako i da ih prodaju. Sada već 25 godina imaju verne mušterije na pijaci.
Imaju 1,5 ha otvorene proizvodnje i 10 plastenika. Proizvode sve - od salate, šargarepe, kupusa, paprike, do krastavca i paradajza. Sve prozvode od svog semena i uz upotrebu stajnjaka.
"Priroda ima svoja pravila, a mi smo ti koji ih često poremete. Imali smo ovce, đubrivo smo lagerovali i to je godinama stajalo. Došli smo na ideju da ga potom uvedemo u plastenike. Rezultati su fenomenalni, bez zrna prihrane", objašnjava Joso.
Marija dodaje da su strpljivi da dobiju sertifikat organskog proizvođača, ali napominje da je lako održati plastenik organskim, ali ne i njegovu okolinu.
Ovi domaćini rado sarađuju sa stručnjacima. Anica Marcikić iz Savetodavne službe Subotica napominje da se radi agrohemijska analiza zemljišta, koja olakšava način rada i utiče na bolje prinose.
"Moj posao je i da pomažem prilikom konkurisanja za subvencije. Ove godine smo poslali jednu uspešnu aplikaciju za Marijinog i Josinog sina Nikolu, kao mladog poljoprivrednika", kaže Marcikićeva.
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/