Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subotica
  • 02.08.2017. 14:15

Organska proizvodnja u plastenicima

Povrtarstvo u plastenicima je lako, ali je problem održati organskom i okolinu, tvrdi bračni par Petrak iz Subotice.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.493
  • 48
  • 0

Marija i Joso Petrak iz Subotice počeli su da se bave povrtarstvom, nakon što su ostali bez posla. Kvalitetne proizvode namenili su svojoj trpezi, ali onda su shvatili da mogu lako i da ih prodaju. Sada već 25 godina imaju verne mušterije na pijaci.

Stajnjak važan za odlične rezultate

Imaju 1,5 ha otvorene proizvodnje i 10 plastenika. Proizvode sve - od salate, šargarepe, kupusa, paprike, do krastavca i paradajza. Sve prozvode od svog semena i uz upotrebu stajnjaka.

"Priroda ima svoja pravila, a mi smo ti koji ih često poremete. Imali smo ovce, đubrivo smo lagerovali i to je godinama stajalo. Došli smo na ideju da ga potom uvedemo u plastenike. Rezultati su fenomenalni, bez zrna prihrane", objašnjava Joso.

Marija dodaje da su strpljivi da dobiju sertifikat organskog proizvođača, ali napominje da je lako održati plastenik organskim, ali ne i njegovu okolinu.

Stručno savetovanje

Ovi domaćini rado sarađuju sa stručnjacima. Anica Marcikić iz Savetodavne službe Subotica napominje da se radi agrohemijska analiza zemljišta, koja olakšava način rada i utiče na bolje prinose.

"Moj posao je i da pomažem prilikom konkurisanja za subvencije. Ove godine smo poslali jednu uspešnu aplikaciju za Marijinog i Josinog sina Nikolu, kao mladog poljoprivrednika", kaže Marcikićeva.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Marija Petrak Joso Petrak Povrtarstvo Plastenik Anica Marcikić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner