Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blotchy paradajz
  • 03.07.2025. 07:30

Nepravilno sazrijevanje paradajza? Evo šta vam nisu rekli

Ostaju li vam dijelovi ploda zeleni, svjetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri?

Nepravilno sazrijevanje paradajza? Evo šta vam nisu rekli
Foto: Shutterstock/Uryupina Nadezhda
527
44
1

Nepravilno sazrijevanje plodova paradajza, poznato i pod nazivom blotchy ripening ili blotchy paradajz, česta je fiziološka pojava u plasteničkoj proizvodnji, naročito u negrijanim objektima.

Manifestuje se tako da dijelovi ploda ostaju zeleni, svjetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri. Ova pojava nije rezultat bolesti ili štetočina, već kombinacije različitih stresnih faktora.

Najčešći uzroci blotchy paradajza:

  • Niske noćne temperature i velike temperaturne oscilacije usporavaju biohemijske procese vezane za zrenje.
  • Nedostatak svjetlosti, bilo zbog vremenskih uslova ili pregustog sklopa biljaka, utiče na smanjenje fotosinteze i sinteze pigmenta.
  • Neravnoteža u ishrani, posebno višak azota i nedostatak kalijuma, direktno usporavaju stvaranje likopena – crvenog pigmenta u plodu.
  • Iako se ponegdje blotchy povezuje i s virusom duhanskog mozaika (TMV), u praksi ne postoje čvrsti dokazi da je taj virus uzrok ove pojave.

Različita reakcija hibrida

Nisu svi hibridi jednako osjetljivi. Visoki hibridi paradajza najčešće pokazuju blotchy simptome na jednoj do dvije etaže (donji spratovi plodova), dok ostatak biljke daje plodove koji normalno sazrijevaju. Kada se uoči problem, obično je kasno.

paradajz
Ključ leži u prevenciji (Foto: Depositphotos/ icefront)

Naime, simptomi blotchy paradajza postaju uočljivi tek kad plod počne da mijenja boju. Nažalost, tada je već kasno za preventivne mjere. Pojačana prihrana kalijumom u toj fazi može samo djelimično ublažiti štetu.

Šta uraditi?

Kao preventivna mjera, preporučuju se hibridi manje osjetljivi na stresne uslove. Također, paradajz treba uzgajati u optimalnom sklopu – ni previše gusto, ni previše rijetko – kako bi se osigurala dobra osvijetljenost i prozračnost.

Paprika sada najviše raste: Evo šta treba uraditi

Održavajte pravilan odnos azota i kalijuma, te vodite računa o pH vrijednosti rastvora i zemljišta (idealno blago kiselo). U ranim fazama rasta, korisna može biti primjena mikroelemenata poput bora i cinka, koji pomažu u pravilnom razvoju i otpornosti biljke.

Nepravilno sazrijevanje paradajza je rezultat kombinacije stresnih faktora i grešaka u ishrani. Ključ leži u prevenciji, pravilnoj agrotehnici, uravnoteženoj ishrani i izboru otpornih hibrida. Kad se jednom pojavi, štetu je teško nadoknaditi, pa je zato važno reagovati na vrijeme.


Tagovi

Nepravilno sazrijevanje Plodovi paradajza Blotchy ripening Blotchy paradajz Virus duhanskog mozaika


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.