Ostaju li vam dijelovi ploda zeleni, svjetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri?
Nepravilno sazrijevanje plodova paradajza, poznato i pod nazivom blotchy ripening ili blotchy paradajz, česta je fiziološka pojava u plasteničkoj proizvodnji, naročito u negrijanim objektima.
Manifestuje se tako da dijelovi ploda ostaju zeleni, svjetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri. Ova pojava nije rezultat bolesti ili štetočina, već kombinacije različitih stresnih faktora.
Najčešći uzroci blotchy paradajza:
Nisu svi hibridi jednako osjetljivi. Visoki hibridi paradajza najčešće pokazuju blotchy simptome na jednoj do dvije etaže (donji spratovi plodova), dok ostatak biljke daje plodove koji normalno sazrijevaju. Kada se uoči problem, obično je kasno.
Naime, simptomi blotchy paradajza postaju uočljivi tek kad plod počne da mijenja boju. Nažalost, tada je već kasno za preventivne mjere. Pojačana prihrana kalijumom u toj fazi može samo djelimično ublažiti štetu.
Kao preventivna mjera, preporučuju se hibridi manje osjetljivi na stresne uslove. Također, paradajz treba uzgajati u optimalnom sklopu – ni previše gusto, ni previše rijetko – kako bi se osigurala dobra osvijetljenost i prozračnost.
Održavajte pravilan odnos azota i kalijuma, te vodite računa o pH vrijednosti rastvora i zemljišta (idealno blago kiselo). U ranim fazama rasta, korisna može biti primjena mikroelemenata poput bora i cinka, koji pomažu u pravilnom razvoju i otpornosti biljke.
Nepravilno sazrijevanje paradajza je rezultat kombinacije stresnih faktora i grešaka u ishrani. Ključ leži u prevenciji, pravilnoj agrotehnici, uravnoteženoj ishrani i izboru otpornih hibrida. Kad se jednom pojavi, štetu je teško nadoknaditi, pa je zato važno reagovati na vrijeme.
Tagovi
Autor