Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pasulja
  • 03.12.2018. 08:00

Milojka Joksimović: Bez pasulja nema seoskog domaćinstva

Pasulj ili grah je važna seoska namirnica. Lako se odnjeguje i čuva u spremištima cijele godine. Postoji više vrsta pasulja.

Foto: Marija Simanić
  • 1.123
  • 162
  • 0

Pasulj – namirnica koja je othranila mnoge generacije. Nijedno seosko domaćinstvo u prošlosti, a ni danas ne može svoju  zimnicu zamisliti bez pasulja. Pasulj ili grah je povrtarska biljka visoke biološke vrijednosti, ali i ljekovitih svojstva.

To je biljka koja sazrijeva i bere se u jesen, a u mnogim porodicama je služila i kao zamjena za meso.

U porodici Joksimović u selu Gostilji kod Višegrada, domaćica Milojka je bila zadužena za proizvodnju i pripremu za zimu dovoljne količine ove veoma hranljive namirnice.

Prebirući po mahunama, Milojka priča da je pasulj jedno od najomiljenijih jela seoskih domaćinstava.

"Kod nas se pasulj suši na starinski način, na rozgama. Nekoliko rozgi sa mahunama  i stabljikom pasulja se nalazi pored kuće, a onaj "nedovoljno zreli", ostaje duže  na njivi", kaže Joksimovićeva.

Ona dodaje da siju nekoliko vrsta pasulja i to sjeme oblička, šarenog, žutog, te tetovca i kako ga seljaci zovu, šatiranog.

Gajenje pasulja je ženski posao

"Posije se kao međukultura i redovno se plijevi i okopava. U jesen se čupa i postavlja sa mahunama na rozge kako bi se dobro isušio. Kada je sunčano, na livadu prostremo neko staro ćebe na koje stavljamo pasulj i mlatimo toljagom kako bi se plodovi odvojili od mahune. Poslije toga ga razijevamo da bi se odstranili ostaci od mahuna i stabla biljke", ispričala je ova vrijedna starica.

Prema riječima Milojkinim, žene na selu su bile zadužene za pripremanje raznih jela od pasulja, pogotovo u vrijeme posta.

"U posnim danima najčešće se priprema prebranac i papula, a kada se mrsi, začini se svinjskim rebarcima ili slaninicom", nadovezuje se ova simpatična i vedra žena.

Porodica Joksimović će ove godine obezbjediti više od 60 kilograma kvalitetnog pasulja.

Pasulj nije samo sirotinjska hrana

Pasulj je veoma popularan u vegetarijanskoj kuhinji jer se njime nadoknađuje nedostatak bjelančevina.

Narodna izreka vezana za ovu hranljivu namirnicu kaže da "pasulj junaka hrani" što se u prenesenom značenju odnosi na njegovu hranljivu vrijednost.

Iako ga nazivaju seljačkom i sirotinjskom hranom, pasulj je jedna od najkorisnijih namirnica, najizdašniji je izvor proteina i mnogi ga smatraju najukusnijim nacionalnim jelom.


Tagovi

Pasulj Povrtarska biljka Milojka Joksimović Sušenje na rozgama Hranljiva namirnica


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]