Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 30.08.2019. 10:00

Loša godina za paprikare u Sremskoj Mitrovici i Mačvi

Vremenski uslovi ove godine, pored ne tako dobrog uticaja na neke od ratarskih i voćarskih kultura, nisu bili najpovoljniji ni za pojedine povrtarske vrste. Proizvođači paprike ove godine nisu najzadovoljniji prinosima i kvalitetom roda, a takođe ni cenom.

Foto: Danijela Plavšić
  • 360
  • 14
  • 0

Posebno loša godina za paprikare bila je u Vojvodini u delu oko Sremske Mitrovice i Mačve. Visoke i tropske temperature posle naglih i velikih padavina nisu dobro uticale na ovu povrtarsku kulturu.

Razvoj i proizvodnja paprike nisu ispunili očekivanja poljoprivrednika, a loše prinose i ne tako dobar kvalitet izazvao je upravo sušni period. Jako sunce znatno je oštetilo rod paprike, navode poljoprivrednici u tom kraju.

Sa 60 do 70 dinara za papriku - svi zadovoljni

Nekima oko polovine roda uništeno

Poljoprivrednik iz Radenkovića Miodrag Vladisavljević nije zadovoljan ovogodišnjim rodom. Kako kaže, oko polovine prinosa je uništeno. Nada se da će moći da nadoknadi bar troškove proizvodnje količinom roda koja mu je sada preostala.

"Pola je stradalo i istrulilo. Vremenski uslovi su uticali na to verovatno, ove temperature i velike vrućine utiču na to. Ujutru budu velike rose, sigurno u tome ima nešto što utiče. Ne znam kako ćemo se izvući iz ovoga, samo da izvučemo ovo što smo uložili za navodnjavanje i za trake i seme, od zarade nema ništa", objašnjava Vladisavljević.

Građani ovog dela Srbije navode da je cena paprike od 60 dinara po kilogramu prihvatljiva vrednost ove povrtarske kulture. Na pijacama se žuta paprika kupuje za svakodnevnu ishranu, a paprika roga uglavnom za pravljenje zimnice.

Oni koji kupuju papriku, još uvek nisu počeli sa kupovinom zaliha za pravljenje ajvara. Retki su oni koji su već počeli da se pripremaju za zimnicu, ali oni koji to jesu, na pijacama kupuju papriku samo za stavljanje turšije i kiseline za zimnicu.

Proizvodnja paprike u plasteniku - od semena do ploda

Problem je što je godina neplodna

Senka Mišković iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica navodi da poljoprivrednici sa kojima ta služba ima saradnju, nemaju problem sa pojavom bolesti kod paprike. Objašnjava da problemi koji sa kojima se ti proizvođači susreću imaju više veze sa tim da je ova godina neplodna kada su u pitanju paprike.

"Ovi proizvođači sa kojima mi sarađujemo za sada nemaju velikih problema po pitanju zdravlja biljaka. Imaju tehnoloških problema, ali to je jednostavno godina neplodna", navodi Miškovićeva.

U ovom delu Srbije, paprika najbolje uspeva u Mačvi. Kada je u pitanju cena tog povrća, još uvek nije poznato da li će kako se jesen približava pasti, prenosi RTV.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Paprika Prinosi paprike Kvalitet paprike Miodrag Vladisavljević Senka Mišković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.