Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj artičoke
  • 06.05.2020. 18:00

Kako uzgajati artičoku u saksiji?

Artičoka se uzgaja zbog jestivih cvetnih pupoljaka koji su bogati esencijalnim materijama. Ukoliko imate ograničen prostor, možete je uspešno uzgajati i u saksiji.

Foto: Depositphotos/SvetlanaSF
  • 309
  • 6
  • 0

U toplim predelima artičoka (Cynara scolymus) uzgaja se kao višegodišnja biljka, a u hladnim kao jednogodišnja biljka. Pripada porodici glavočika, uzgaja se zbog cvetova koji se beru pre cvetanja, a bogati su esencijalnim materijama poput vitamina C, magnezijuma, kalijuma, te vlaknima, a ako nemate baštu ili okućnicu, uspešno je možete uzgajati i u saksiji.

Važan je pravilan odabir posude i vreme sadnje

Potrebna vam je saksija i širine i dubine od 40 do 50 cm, jer se koren biljke koja u sezoni da od 26 do 44 ploda dosta širi i zato joj treba mnogo prostora. Mogu doseći visinu od 90 do 150 cm, a ako ih uzgajate više istovremeno, sadite ih na udaljenost od najmanje 90 cm. Ako odlučite da ih imate kao višegodišnje biljke, odaberite mnogo veće posude.

U toplijim klimatima mogu da se sade u proleće ili jesen, a u kontinentalnom delu je najbolja njihova sadnja u proleće. Za rani uzgoj posadite ih osam nedelja pre zadnjeg predviđenog mraza i to u zatvoreni prostor, pa kasnije iznesite napolje.

Posadite višegodišnje povrće u bašti i berite ga i do 20 godina

Mogu se uzgajati iz semena, ali tako uzgajane obično cvetaju tek druge godine. Razmnožavaju se i iz izdanaka koji rastu oko matične biljke i tada daju cvet iste godine. Takođe, možete kupiti i rasad u centrima hortikulture ili putem interneta.

Vlažnost u zemljištu zadržite pomoću malča

Pre sadnje seme se potopi u mlaku vodu preko noći, a sutradan se seje na dubinu od oko 0,6 cm. U povoljnim uslovima, klija za oko dve nedelje. Važno je da zemlju održavate vlažnom, a kada biljke iz rasada imaju dva para lista i budu visoke oko osam centimetra, presadite ih u veće posude.

Artičoke dobro podnose i hlad, ali to utiče na cvetne pupoljke. Dobro uspevaju na suncu, ali u vrućim krajevima dobro ih je držati tokom popodneva na prostoru zaštićenom od sunca. Za sadnju koristi se plodno, peskovito do ilovasto i dobro drenirano tlo sa pH od šest do sedam. Supstrat je dobro pomešati s kompostom ili univerzalnim granulisanim đubrivom.

Proizvodnja artičoke u podnožju Suve planine

Važno je biljku redovno zalivati, jer joj treba mnogo vlage za stvaranje cvetnih pupoljaka. Na supstrat nanesite sloj malča kako bi zadržao vlažnost zemljišta i grejao zemlju što će rezultirati bržim cvetanjem.

Savršen temperaturni raspon za uzgoj ovih biljaka je od 10 do 25°C, a prekomerna vrućina rezultira njihovom preuranjenim cvetanjem.

Prihranjujte artičoku jednom mesečno

Biljku prihranjujte tečnim đubrivom jednom mesečno u fazi rasta i kod pojave prvih pupoljaka. Pre prihrane ih zalijte i izbegavajte polivanje lišća tečnim đubrivom, jer bi moglo doći do ožegotina. Osigurajte im dovoljno provetrenosti, kako ih ne bi napadale štetočine i patogeni.

Ima široku primenu 

Plodovi se beru kada budu veličine jabuke, a izuzetno su bogati vlaknima, proteinima, vitaminima C, B6 i K, tiaminom, riboflavinom, magnezijumom, kalijumom i cinkom. Pre konzumacije artičoke, njena cvetna loža treba da se očisti od ljuskastih listova, a može da se priprema na razne načine. 

Takođe, koriste se za pravljenje raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, lekova i farmaceutskih proizvoda, dodataka za ishranu, zaslađivača i slično. Seme artičoke sadrži do 45 odsto ulja, pa se od nje pravi i ulje, ali i kreme za kožu, pa i boje za tkanine.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni... Više [+]

Tagovi

Artičoka Uzgoj artičoke u saksiji Cynara scolymus Setva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer