Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 13.07.2025. 07:30

Kako ubrzati zrenje bez gubitka na čvrstoći i okusu - trikovi profesionalaca

Biljke "čitaju" signale iz okruženja. Kada je noć hladnija, a dan topao, biljka prepoznaje da sezona ide kraju i "ubacuje u brzinu".

Kako ubrzati zrenje bez gubitka na čvrstoći i okusu - trikovi profesionalaca
Foto: Jasmin Hodžić
164
18
1

U drugoj polovini jula i početkom avgusta, kada tržište traži brz, kvalitetan i vizuelno atraktivan plod, proizvođači u plasteničkoj proizvodnji paradajza i paprike sve češće traže načine kako ubrzati zrenje bez da izgube ono najvažnije: čvrstoću, boju i pun ukus.

Ali, nije sve u brzini. Pitanje je kako ubrzati proces zrenja na prirodan i kontrolisan način, bez da plodovi postanu meki, vodeni ili da dođe do problema s prijevremenim kvarenjem.

Prvo, naučimo šta znači "zrenje"

Zrenje je fiziološki proces prelaska iz tehnološke u punu zrelost, kada dolazi do nakupljanja šećera, kiselina, likopena (paradajz), kapsaicina (paprika) i smanjenja tvrdoće celuloznih zidova. To je prirodan proces koji zavisi od: temperatura zraka i tla, intenziteta svjetlosti, količine vode u tlu, stanja lista (fotosinteza), ishrane (naročito kalijuma) te ventilacije i vlage zraka.

paradajz u plasteniku
U plasteniku se mogu primijeniti trikovi koji ubrzavaju zrenje (Foto: Depositphotos/Kingan77)

U plasteniku, gdje je većina faktora pod direktnom kontrolom proizvođača, mogu se primijeniti određeni trikovi koji ubrzavaju zrenje bez kompromisa na kvalitetu.

Pojačajte prisustvo kalijuma (K)

Kalijum je "gas za zrenje". On direktno učestvuje u transportu šećera i sazrijevanju plodova. Pred berbu primijenite kalijum-sulfat ili kalijum-nitrat, folijarno ili fertigacijom.

Doziranje:

  • Folijarno: 3 - 5 g/l vode
  • Fertigacija: 5 - 8 kg/ha u dva navrata

Izbjegavaj kalijum-hlorid jer može spaliti korijen i poremetiti ravnotežu tla u plasteniku.


Kontrolišite zalijevanje – blagi stres čini čuda

Prekomjerno zalijevanje u fazi zrenja razvodni ukus i usporava zrenje, jer biljka "misli" da još treba rasti, ne da sazrijeva.

Zašto paradajz puca baš kad najviše rodi?

Dakle, smanjiti zalijevanje za 20 - 30% u fazi kada je 70% plodova dostiglo punu veličinu. Ali, ne prekidati potpuno, da ne dođe do pucanja plodova, nego zalijevati pliće i rjeđe.

Defolijacija – uklanjanje donjih listova

U plasteničkoj proizvodnji paradajza i paprike, uklanjanje donjih listova oko plodova pomaže da više sunčeve svjetlosti dopre do ploda, što ubrzava sintezu boje i zrenje.

Da bude jasnije, uklanjamo 2 do 3 lista sedmično ispod najnižih plodova

Ova mjera je posebno efikasna kod paradajza, jer se likopen (crveni pigment) najbrže razvija na direktnom svjetlu.

Važno je da se uklanja sve odjednom, jer stres i naglo izlaganje može dovesti do ožegotina.

Povećajte razliku između dnevne i noćne temperature

Biljke "čitaju" signale iz okruženja. Kada je noć hladnija, a dan topao, biljka prepoznaje da sezona ide kraju i "ubacuje u brzinu", odnosno forsira dozrijevanje.

Noću otvorite bočne strane plastenika ako je moguće – da se postigne noćno hlađenje. Danju koristite svjetlosne mreže (bijele ili srebrne) da se spriječi pregrijavanje, ali zadrži svjetlost.

Upotreba etilen-stimulatora – uz oprez

Etilen je prirodni hormon sazrijevanja. Neki preparati (npr. na bazi aminokiselina i ekstrakta algi) mogu podstaći biljku da poveća sintezu etilena. Koristite samo prirodne stimulanse, kao što su:

  • Amino-kiselinski preparati (npr. glicin-betaine)
  • Ekstrakti morskih algi
  • Biostimulatori bazirani na huminskim kiselinama

Izbjegavati agresivne sintetičke etilen-aktivatore jer mogu izazvati prebrzo omekšavanje i gubitak čvrstoće.

Šta nikako ne raditi?

Dakle, pred samu berbu važno je da ne zalijevate obilno. Također, u ovoj fazi ne primjenjujte azot jer on usporava zrenje. Ne koristimo ni folijarna đubriva sa visokim EC (sadržaj soli).

Imajte na umi i da previše plodova po biljci – optereti i uspori zrenje.

Ubrzavanje zrenja u plasteničkim uslovima nije trik za "prevariti" biljku, već pravilno upravljanje njenom fiziologijom. Sa malo znanja i prakse, moguće je skratiti vrijeme do berbe za 5 do 7 dana, povećati boju, čvrstoću i trajnost ploda, izaći prvi na tržište s robom vrhunske klase.

Sve to, naravno, bez štete po biljku, bez narušavanja okusa i bez žrtvovanja kvaliteta.


Tagovi

Plastenik Kako ubrzati zrenje Puna zrelost Prisustvo kalijuma Defolijacija Berba


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.