Biljke "čitaju" signale iz okruženja. Kada je noć hladnija, a dan topao, biljka prepoznaje da sezona ide kraju i "ubacuje u brzinu".
U drugoj polovini jula i početkom avgusta, kada tržište traži brz, kvalitetan i vizuelno atraktivan plod, proizvođači u plasteničkoj proizvodnji paradajza i paprike sve češće traže načine kako ubrzati zrenje bez da izgube ono najvažnije: čvrstoću, boju i pun ukus.
Ali, nije sve u brzini. Pitanje je kako ubrzati proces zrenja na prirodan i kontrolisan način, bez da plodovi postanu meki, vodeni ili da dođe do problema s prijevremenim kvarenjem.
Zrenje je fiziološki proces prelaska iz tehnološke u punu zrelost, kada dolazi do nakupljanja šećera, kiselina, likopena (paradajz), kapsaicina (paprika) i smanjenja tvrdoće celuloznih zidova. To je prirodan proces koji zavisi od: temperatura zraka i tla, intenziteta svjetlosti, količine vode u tlu, stanja lista (fotosinteza), ishrane (naročito kalijuma) te ventilacije i vlage zraka.
U plasteniku, gdje je većina faktora pod direktnom kontrolom proizvođača, mogu se primijeniti određeni trikovi koji ubrzavaju zrenje bez kompromisa na kvalitetu.
Pojačajte prisustvo kalijuma (K)
Kalijum je "gas za zrenje". On direktno učestvuje u transportu šećera i sazrijevanju plodova. Pred berbu primijenite kalijum-sulfat ili kalijum-nitrat, folijarno ili fertigacijom.
Doziranje:
Izbjegavaj kalijum-hlorid jer može spaliti korijen i poremetiti ravnotežu tla u plasteniku.
Kontrolišite zalijevanje – blagi stres čini čuda
Prekomjerno zalijevanje u fazi zrenja razvodni ukus i usporava zrenje, jer biljka "misli" da još treba rasti, ne da sazrijeva.
Dakle, smanjiti zalijevanje za 20 - 30% u fazi kada je 70% plodova dostiglo punu veličinu. Ali, ne prekidati potpuno, da ne dođe do pucanja plodova, nego zalijevati pliće i rjeđe.
Defolijacija – uklanjanje donjih listova
U plasteničkoj proizvodnji paradajza i paprike, uklanjanje donjih listova oko plodova pomaže da više sunčeve svjetlosti dopre do ploda, što ubrzava sintezu boje i zrenje.
Da bude jasnije, uklanjamo 2 do 3 lista sedmično ispod najnižih plodova
Ova mjera je posebno efikasna kod paradajza, jer se likopen (crveni pigment) najbrže razvija na direktnom svjetlu.
Važno je da se uklanja sve odjednom, jer stres i naglo izlaganje može dovesti do ožegotina.
Povećajte razliku između dnevne i noćne temperature
Biljke "čitaju" signale iz okruženja. Kada je noć hladnija, a dan topao, biljka prepoznaje da sezona ide kraju i "ubacuje u brzinu", odnosno forsira dozrijevanje.
Noću otvorite bočne strane plastenika ako je moguće – da se postigne noćno hlađenje. Danju koristite svjetlosne mreže (bijele ili srebrne) da se spriječi pregrijavanje, ali zadrži svjetlost.
Upotreba etilen-stimulatora – uz oprez
Etilen je prirodni hormon sazrijevanja. Neki preparati (npr. na bazi aminokiselina i ekstrakta algi) mogu podstaći biljku da poveća sintezu etilena. Koristite samo prirodne stimulanse, kao što su:
Izbjegavati agresivne sintetičke etilen-aktivatore jer mogu izazvati prebrzo omekšavanje i gubitak čvrstoće.
Dakle, pred samu berbu važno je da ne zalijevate obilno. Također, u ovoj fazi ne primjenjujte azot jer on usporava zrenje. Ne koristimo ni folijarna đubriva sa visokim EC (sadržaj soli).
Imajte na umi i da previše plodova po biljci – optereti i uspori zrenje.
Ubrzavanje zrenja u plasteničkim uslovima nije trik za "prevariti" biljku, već pravilno upravljanje njenom fiziologijom. Sa malo znanja i prakse, moguće je skratiti vrijeme do berbe za 5 do 7 dana, povećati boju, čvrstoću i trajnost ploda, izaći prvi na tržište s robom vrhunske klase.
Sve to, naravno, bez štete po biljku, bez narušavanja okusa i bez žrtvovanja kvaliteta.
Tagovi
Autor