Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte paradajza
  • 31.07.2016. 08:00

Iz bakinog kredenca rehabilitovao jabučar

Živojin je poljoprivrednik hobista koji je slučajno zasadio staru sortu paradajza. Zbog izuzetnih kvaliteta i visokog prinosa ove sorte, Živojin pokušava da vrati staru slavu jabučaru.

  • 12.846
  • 2.870
  • 0

Veliki proizvođači se ne usuđuju, ali hobisti na velika vrata vraćaju u život skoro zaboravljenu sortu paradajza - jabučar. Zbog niza prednosti, u plastenicima malih odgajivača sve je više ove sorte koja je nekada bila veoma poznata i cenjena. Kupci danas nostalgično na tezgama biraju ove velike i mesnate plodove ili kupuju seme, kako bi u svojim baštama zasejali baš jabučar.

Živojin Antić iz Ćuprije jedan je od retkih odgajivača ove, skoro zaboravljene, sorte u Pomoravlju. On kaže da se do pre nekoliko decenija jabučar masovno proizvodio na ovim prostorima, dok njegovo mesto nisu zauzeli hibridi. Osim krupnih plodova, ovu vrstu karakteriše i visok prinos po biljci.

Poljoprivrednik hobista odgajio rekordera - paradajz od 1.6 kilograma

Živojin Antić
Jedan paradajz dovoljan

za salatu za celu porodicu

"Sa svakog struka uberem u proseku po 10 kilograma paradajza, koji je odgajen po principima organske proizvodnje. Važno je proređivanje plodova. Ako želite krupnije, ostavićete manje plodova na struku. Ovog leta zabeležio sam svoj lični rekord. U svom plasteniku uzgajio sam plod težak čak 1.6 kilograma, a ostali su tek nekoliko stotina grama lakši", kaže Živojin Antić. On je poljoprivrednik hobista. Tako svojoj porodici obezbeđuje zdravu hranu, bez hemikalija, a ima i svoje stalne kupce. Na taj način obezbeđuje još jedan prihod u kući. Jabučar gaji pod plastenikom u dvorištu svoje porodične kuće, a slučajno ga je rehabilitovao pre 15 godina kada je u kredencu svoje bake pronašao bočicu sa semenkama.

Paradajz umesto "bensedina"

"U kredencu sam našao bočicu od sedativa. Unutra su bile semenke i ja sam iz znatiželje posejao. Iznikao je jabučar i tako sam počeo da ga gajim. Već prve godine plod je bio krupan. Ova sorta može da se uzgaja kao hibrid, ali mislim da je tajna proizvodnje isključivo u organskom prihranjivanju. Ja ga prihranjujem koprivom i gavezom, bogatim kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, bakrom, cinkom i selenom", dodaje Antić.

Razlika između jabučara i hibrida

Ovaj proizvođač ostavlja i seme i dalje ga prodaje svim zainteresovanim kupcima koji žele da ponovo u svojim baštama gaje nekada poznatu sortu paradajza. Proizvodi i rasad u svom dvorištu u Ćupriji, sa željom da što više ljudi zasadi jabučar. Kao prednost navodi poređenje: "Sa 1m2 zemlje gde je posađen hibrid ubere se 30 kilograma paradajza, dok je sa iste kvadrature jabučara prinos 50 kilograma. Svaki plod u mom zasadu jabučara je približne težine", kaže Antić.

Jedan paradajz dnevno za celu porodicu

Plod jabučara je izuzetno mesnat i ukusan. Kožica se lako skida kada se paradajz ljušti. Najveći primerak bio je oko 15 centimetara u prečniku, dok su ostali 10-ak centimetara. Zanimljivo je da je Antićevoj petočlanoj porodici dovoljan tek jedan plod dnevno za salatu.

U flašu stanu dva paradajza

Višak iz plastenika prodaju kupcima širom Srbije i, naravno, ostavljaju zimnicu za sebe. Njegova supruga Jasmina kaže da je za flašu kuvanog paradajiza dovoljno odvojiti svega dva prosečna paradajza iz njihovog plastenika.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Živojin Antić Jabučar Paradajz Prinos Rekorder Plastenici Ćuprija Seme Hibridi Zimica Salata Organska proizvodnja Kopriva Gavez


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.