Dobija se fermentacijom belog luka, ima deset puta više antioksidansa od svežeg belog luka, obiluje vitaminima B i C, a u Japanu proizvođačima ovakvog luka daju podsticaje.
Beli luk crne boje zvuči kao oksimoron. Međutim, ne radi se o nikavoj novoj vrsti belog luka, nego o proizvodu koji nastaje fermentacijom belog luka i svako ga može napraviti kod kuće. Radi se o tradicionalnom korejskom proizvodu, koji je postao vrlo popularan u svetu.
A po čemu je tako poseban? Po tome što u odnosu na sveži beli luk nema karakterističan miris kod konzumacije, dakle nema lošeg zadaha niti isparavanja iz kože, pa ga možete jesti i pre posla ili pre izlaska "među svet".
Osim toga, ovaj luk stabilizuje krvni pritisak, pa ne smeta onima sa niskim pritiskom, a ni "ne pada" teško na želudac.
U fermentaciji se ne koriste nikakvi aditivi, konzervansi ili bilo kakvi večtački dodaci. Najbolje je to što se postupkom fermentacije omogućava veći stepen antioksidansa u odnosu na beli luk, čak deset puta više. Obiluje vitaminom B i vitaminom C. Stimuliše imunitet, dobra je pervencija protiv karcinoma, protiv upala i prehlada, čisti krvne žile, sprečava razvoj ateroskleroze. Pozitivno deluje na rast i deobu ćelija, pa se smatra čuvarem mladosti! Kao i njegova bela verzija, naravno, ali ponavljamo - kod konzumacije crnog belog luka ne morate brinuti o neugodnom mirisu.
Zbog svih ovih dobrobiti fermentisanog belog luka, japanska je vlada povećala sredstva za proizvođače, što je dovelo do sve većeg broja proizvoda, uključujući i sirup od fermentisanog belog luka, koji se koristi kao začin jelima, bilo da se radi o mesu, povrću i prelivu za salatu. Cena za 250 ml ovakvog sirupa iznosi 37 dolara.
Dakle, osim što promeni boju, menja i teksturu. Gubi gorčinu i ljutinu, postane kiselkasto-sladak, pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije. U Koreji se, na primer, dodaje u energetska pića. Takođe se koristi za izradu čokolade!
Da bi se dobio ovakav beli luk, glavice se drže u specijalizovanim uslovima, topline od 60°C do 77°C i vlažnosti, tokom 60 do 90 dana.
Budete li tražili recepte na internetu, pronaći ćete različite načine - koristeći rernu ili kuvalo za pirinač. U slučaju korišćenja rerne, morate biti spremni na to da ćete beli luk morati držati 40 dana na 60°C. S obzirom na to da je crni beli luk na tržištu vrlo skup, kilogram košta oko 21 dolar, čak se i isplati napraviti ga kod kuće.
Tagovi
Autorka