Pucanje paradajza nije bolest, ali je jedan od najskupljih gubitaka u plasteničkoj proizvodnji. Dobra vijest? Može se spriječiti!
Zamislite ovo - cijela sezona rada, prihrana, vezanje, zaštita od bolesti i taman kad paradajz počne davati vrhunske plodove, on puca. Jedan, dva… deset plodova dnevno! Gubici rastu, kvaliteta opada, a frustracija se gomila. Ako ste plasteničar, sigurno ste barem jednom doživjeli takvu situaciju.
Problem je ovo koji ne bira sortu ni plastenik. Ali dobra vijest je da se može spriječiti. I to bez velikih ulaganja.
Pucanje se događa kada plod upije previše vode u kratkom vremenskom periodu, a njegova kožica ne može izdržati pritisak iznutra.
Iako zvuči jednostavno, ovaj fenomen ima nekoliko uzroka:
Stabilno navodnjavanje znači - zdravi plodovi. Koristite sistem kap po kap sa vremenskim programiranjem, svaki dan po malo, umjesto jednom u tri dana obilno. Vlažnost zemljišta mora biti stalna, ali ne prekomjerna.
Savjet: Uložite u jeftin senzor vlage (postoje modeli za 20–30 KM) kako biste znali tačno kada i koliko zalijevati.
Folijarni kalcijum je često zaboravljen, ali ključan. Naime, folijarna prihrana kalcijum-nitratom ili kalcijum-hloridom na svakih 7 do 10 dana, u fazi zametanja i porasta plodova, znatno povećava čvrstoću pokožice. Dodatno, ovaj element pomaže u sprečavanju fiziološke bolesti "vršna trulež" (blossom end rot).
Berite na vrijeme plodove, odnosno ne čekajte savršenu boju. Plod koji je 90% zreo mnogo je otporniji od onog koji je potpuno crven. Dozrijevanje se može nastaviti i nakon berbe, posebno ako se planira plasman u prodaju narednih dana.
U julu i avgustu, temperature unutar plastenika lako prelaze 40°C, u tom slučaju:
Uz stabilno zalijevanje, kalcijumsku prihranu, berbu na vrijeme i prilagođene uslove u plasteniku, možete sačuvati i plodove i novac. Ne zaboravite: prevencija je uvijek jeftinija od štete. A najskuplji paradajz je onaj koji pukne prije nego što ga prodate.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor