Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pucanje paradajza
  • 06.07.2025. 07:30

Zašto paradajz puca baš kad najviše rodi?

Pucanje paradajza nije bolest, ali je jedan od najskupljih gubitaka u plasteničkoj proizvodnji. Dobra vijest? Može se spriječiti!

Zašto paradajz puca baš kad najviše rodi?
Foto: Shutterstock/Miyuki Satake
733
52
0

Zamislite ovo - cijela sezona rada, prihrana, vezanje, zaštita od bolesti i taman kad paradajz počne davati vrhunske plodove, on puca. Jedan, dva… deset plodova dnevno! Gubici rastu, kvaliteta opada, a frustracija se gomila. Ako ste plasteničar, sigurno ste barem jednom doživjeli takvu situaciju.

Problem je ovo koji ne bira sortu ni plastenik. Ali dobra vijest je da se može spriječiti. I to bez velikih ulaganja.

Zašto puca plod?

Pucanje se događa kada plod upije previše vode u kratkom vremenskom periodu, a njegova kožica ne može izdržati pritisak iznutra.

paradajz
Prevencija je uvijek jeftinija od štete (Foto: Shutterstock/Rohane Hamilton)

Iako zvuči jednostavno, ovaj fenomen ima nekoliko uzroka:

  • Neravnomjerno zalijevanje: Biljka dugo "gladovala", pa dobila veliku količinu vode? Rezultat: korijen povuče sve što može, plod "nabubri", kožica puca. Ovo se posebno dešava u plastenicima bez automatizovanog sistema za navodnjavanje.
  • Nagle promjene temperature: Visoka temperatura danju plus hladna noć jednako je šok za biljku. To uzrokuje oscilaciju u transportu vode i hraniva, a plodovi reaguju pucanjem, najčešće u gornjoj trećini.
  • Nedostatak kalcijuma (Ca): Kalcijum je "građevinski materijal" za ćelijske zidove. Njegov manjak vodi do tanje i slabije kožice, što plod čini ranjivim čak i uz normalne količine vode.
  • Prezreli plodovi na biljci: Ako paradajz predugo ostaje na biljci, postaje osjetljiviji na vlagu. Jedna kiša (ili obilno zalijevanje) može ga "rasprsnuti".
  • Genetske osobine sorte: Neke sorte (npr. one s tankom kožicom za svježu potrošnju) jednostavno su podložnije pucanju. Industrijske sorte su otpornije.

Najskuplji paradajz je onaj koji ne prodate

Stabilno navodnjavanje znači - zdravi plodovi. Koristite sistem kap po kap sa vremenskim programiranjem, svaki dan po malo, umjesto jednom u tri dana obilno. Vlažnost zemljišta mora biti stalna, ali ne prekomjerna.

Savjet: Uložite u jeftin senzor vlage (postoje modeli za 20–30 KM) kako biste znali tačno kada i koliko zalijevati.

Folijarni kalcijum je često zaboravljen, ali ključan. Naime, folijarna prihrana kalcijum-nitratom ili kalcijum-hloridom na svakih 7 do 10 dana, u fazi zametanja i porasta plodova, znatno povećava čvrstoću pokožice. Dodatno, ovaj element pomaže u sprečavanju fiziološke bolesti "vršna trulež" (blossom end rot).

Šta se događa s paradajzom?

Berite na vrijeme plodove, odnosno ne čekajte savršenu boju. Plod koji je 90% zreo mnogo je otporniji od onog koji je potpuno crven. Dozrijevanje se može nastaviti i nakon berbe, posebno ako se planira plasman u prodaju narednih dana.

U julu i avgustu, temperature unutar plastenika lako prelaze 40°C, u tom slučaju:

  • Postavite zasjenjivačke mreže (30–50%)
  • Obezbijedite dobru ventilaciju (bočni i krovni otvori)
  • Zalijevajte rano ujutro ili predvečer.

Uz stabilno zalijevanje, kalcijumsku prihranu, berbu na vrijeme i prilagođene uslove u plasteniku, možete sačuvati i plodove i novac. Ne zaboravite: prevencija je uvijek jeftinija od štete. A najskuplji paradajz je onaj koji pukne prije nego što ga prodate.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Pucanje paradajza Paradajz Plastenik Savjeti Zalijevanje Prevencija


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.