Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 07.08.2023. 07:30

Zašto je središte krtole krompira crno?

Na spoljnoj strani nema vidljivih simptoma, a oštećenje se vidi tek kada presječemo krtolu.

Zašto je središte krtole krompira crno?
Foto: TW/javorkaf
  • 878
  • 68
  • 0

Potrošači se žale da prilikom rezanja krompira otkriju različita oštećenja u unutrašnjosti krtole. Stres, gljivice, virusi, štetočine, neadekvatne agrotehničke mjere, visoke temperature, snabdjevenost vodom su najčešći razlozi koji dovode do ove pojave.

Zajedničko je za sve pojave da se ne uočavaju spoljašnim pregledom, nego tek kad presiječemo krompir. U većini slučajeva ostatak se može iskoristiti za jelo, ali to zavisi koliko je oštećenje zahvatilo središte, da li je prijatnog mirisa, da li je oštećenje suho ili sluzavo, od starosti. U slučaju da je star, ima veliku zahvaćenu površinu, sluzav ili utvrdite prisustvo štetočina bolje da ga bacite.

Dva najčešća poremećaja

Šuplje srce je promjena koja se ne može uočiti na spoljnoj strani krtola. Početni simptomi se javljaju u samom centru u vidu malih, smeđih lezija koje vremenom postaju veće i postaju šuplje. Tkivo oko ivice pukotine je u početku ružičasto, a zatim postaje smeđe. Na pojavu šupljina utiču visoke temperature koje se javljaju toko intenzivnog rasta i razvoja, skladištenja i transporta ili zbog povreda prilikom manipulacije.

Pojava šupljeg srca se prevenira odgovarajućom agrotehnikom, biljnom ishranom i zalijevanjem usjeva tokom sušnog perioda. Voda je bitan uzrok i neravnomjerno zalijevanje je često osnovni razlog nastanka. Poslije perioda suše mogu doći obilne kiše ili zalijevanje i to uzrokuje neravnomjeran rast, tkivo se cijepa i nastaje šupljina. Prije vađenja se pokosi ili uništi nadzemna masa i pazimo da ne bacamo krtole.U skladištu obezbjiediti dobru cirkulaciju vazduha.

I za crno srce važi da se na spolja ne vide nikakve promjene, mada se rijetko mogu javiti vlažne, ružičaste ili crne pjege. U samoj krtoli središnji dio postaje tamno obojen, a nekad bude zahvaćeno kompletno tkivo do pokožice. Oboljeli dio se suši, postaje čvrst i nastaju šupljine. Pojava nastaje zbog problema u metabolizmu kiseonika, prilikom poplava, kada je zemljište pregrijano ili u skladištima koja imaju slabu ventilaciju, odnosno kada dođe do pregrijavanja u periodu razvoja, transporta i skladištenja.

Bolesti i štetočine kao uzrok

Hrđa, ali i neki virusu mogu biti uzrok promjena u središtu krtole, ali i štetočine poput žičnjaka, larvi gundelja ili psilida. Za sve njih važi pravilo da se o usjevu krompira treba brinuti od izbora parcele, sjemenski krtola, preko prihrane, navodnjavanja i zaštite tokom vegetacije do vađenja, transportovanja i skladištenja.

Što je biljka pod većim stresom tokom rasta i razvoja veća je vjerovatnoća pojave. Moramo paziti da su biljke dobro snabdjevene vodom, kalijem i kalcijem, jer su veliki potrošači. Zbog toga se pobrinite da krompiru pružite sve uslove.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Crno srce krompira Šuplje srce krompira Krtole krompira Bolest krompira Crne krtole


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.