Pretraga tekstova
Na početku, trulež zahvata listove koji žute i, na kraju se osuše, a postepeno, bolest se širi na ostatak biljke.
Siva trulež kupusa često se pojavljuje u plastenicima, naročito u drugom dijelu vegetacije. Odgovaraju joj vlažnija jutra i više dnevne temperature. Mjere zaštite protiv ove bolesti nisu lake, a može da uništi cijelu glavicu.
Na početku, trulež zahvata listove koji žute i, na kraju se osuše, a postepeno, bolest se širi na ostatak biljke. Do pojave dolazi i zbog uboda insekata, naročito vaši i stjenica. Tkivo na formiranoj glavici postaje bijelo i vodenasto, a kasnije posivi i pocrni. Cijela biljka postaje prekrivena smeđim prahom od spora.
I u unutrašnjosti glavice dolazi do propadanja tkiva koje postaje vodenasto, odnosno, često dolazi do razvoja bakterija i bakterijske truleži. Upravo u unutrašnjosti glavice formiraju se crne sklerocije slične zrnu bibera koje su, u stvari, plodonosna tijela gljivice.
Mjere borbe nisu lake jer u plastenicima, tokom dana, temperatura je veća nego na otvorenom, ali se u jutarnjim časovima, više pojavljuje vlaga, što pogoduje nastanku i širenju bolesti. Vrlo je teško da se izborite s ovom bolešću, jer se često pojavljuje i u skladištu. Zaštitne tretmane trebalo bi obavljati u ranim jutarnjim časovima, kad je prisutno najviše vlage, bilo u plasteniku, bilo na otvorenom.
Osim izbora tolerantnih hibrida, važno je dezinfikovati zemljište prije sadnje, a naročito poslije berbe kupusa jer se gljivica dugo zadržava u zemljištu. Biljke dobro reaguju na bakarni tretman, ali je dozvoljen samo jedan tokom vegetacije, dok se, prilikom izbora fungicida, treba voditi računa o karenci preparata. U svakom slučaju, važno je konsultovati se sa stručnjakom za zaštitu bilja.
Brinete da će vam kupus biti slab za prodaju? Uradite ovih 5 stvari i mirno čekajte berbu
Što se tiče organske zaštite, kupus voli kalcijum pa se preporučuje upotreba mlijeka, najbolje domaćeg, kao i preparata na bazi silicijuma, odnosno, preslice. Kao efikasno sredstvo pokazao se i preparat Erwix koji spriječava nastanak bakterioza, a dozvoljen je u organskoj proizvodnji. Doza je litra u 100 litara vode.
Tagovi
Siva trulež kupusa Karenca Erwix Sklerocije Spore Stjenice
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 dana
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 dana
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi