Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bijelog luka
  • 03.06.2017. 18:00

Tuča poharala bijeli luk, uništeno 20% uroda

Čak 416 hektara bijelog luka, odnosno 184 parcela pogođeno je olujnim nevremenom s tučom koja je prošli tjedan poharala špansku regiju La Mancha de Cuenca.

Foto: Pixabay/A-is-snapping
  • 592
  • 28
  • 0

Olujno nevrijeme sa tučom koje je prošli tjedan pogodilo špansku regiju La Mancha de Cuenca uništilo je čak 416 hektara bijelog luka, odnosno 184 parcela pod tom povrtnom kulturom. Riječ je o najnovijim podacima koje je zabilježio Agroseguro, no kako su inspekcije na terenu, za očekivati je da će se brojka pogođenih nasada povećati.

Prema riječima Juana Carlosa Wengela, menadžera Agrosegura u Castile-La Mancha, prvi korak bio je procjena rane proizvodnje bijelog luka, koja se morala "odmah pregledati jer je berba u punom zamahu", piše freshplaza.

"Zbog naprednog stanja, ova sorta nije pretrpjela mnogo štete, za razliku od ljubičaste sorte bijelog luka", rekao je Wengel.

Sveukupno, procjena je da je između 20 i 25% proizvodnje bijelog luka oštećeno. Najgore je u općinama Las Pedroñeras i El Pedernoso. Šteta od tuče također je pogodila i bijeli luk zasađen u općinama La Alberca de Záncara, Mota del Cuervo, San Clemente, La Gineta (Albacete) i El Toboso (Toledo).

Foto: Pixabay/A-is-snapping


Tagovi

Bijeli luk Oluja Španija Stradali nasadi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]