Tikvice donose plod za manje od tri sedmice. Najbolje uspijevaju u toplim i dobro provjetrenim plastenicima
Tikvica, Cucurbita pepo, povrtna je kultura koja zauzima sve značajnije mjesto u plasteničkoj proizvodnji. Glavne prednosti njenog uzgoja su brz rast, rana berba i visok prinos, uz minimalne probleme sa bolestima i štetočinama.
Od trenutka kada presadnice posadimo u plastenik, do prve berbe neće proći ni tri sedmice. Već tada ćemo moći ubrati mlade, sočne i nježne tikvice, koje su izuzetno cijenjene na tržištu zbog svog okusa i svestrane upotrebe u kuhinji.
U plastenicima se najčešće uzgajaju zelena i žuta tikvica.
Zelena tikvica je klasična i najzastupljenija sorta, karakteristična po tamnozelenoj ili svijetlozelenoj pokožici. Odlikuje je blag okus i svestranost u pripremi jela.
Žuta je atraktivna na pijacama zbog svoje jarkožute boje. Ima nešto nježniju teksturu i slađi okus u odnosu na zelenu tikvicu.
Obje vrste odlikuju se kratkom vegetacijom, što znači da već početkom proljeća možemo imati ranu plasteničku proizvodnju, a uz produženje sezone – berbu do kasne jeseni.
Najbolje uspijevaju u toplim i dobro provjetrenim plastenicima. Optimalna temperatura za rast je od 18 do 25°C, a minimalna temperatura tla pri sadnji treba biti 12°C.
Bitno je obezbijediti dovoljno prostora između biljaka, jer tikvice imaju široko razvijeno lišće koje zahtijeva dobru cirkulaciju zraka. Preporučeni razmak sadnje je 80 do 100 cm između redova i 40 do 50 cm između biljaka u redu.
Zalijevanje se vrši redovno, ali umjereno, najbolje sistemom kap po kap, kako bi biljke imale stalnu vlažnost bez zadržavanja vode na lišću i plodovima.
Jedna od velikih prednosti plasteničke proizvodnje tikvica jeste da su one otpornije na napade štetočina u odnosu na otvorenu proizvodnju. U zatvorenom prostoru rijetko dolazi do infestacije insektima, što smanjuje potrebu za hemijskim tretmanima.
Kada je riječ o bolestima, jedini mogući problem može predstavljati trulež plodova. Ova pojava se najčešće javlja zbog visoke vlažnosti i loše ventilacije u plasteniku. Kako biste je spriječili osigurajte dobru ventilaciju plastenika – otvaranjem bočnih i gornjih ventilacionih otvora.
Također, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje, voda ne smije ostajati na površini tla. Jedan tretman protiv gljivičnih oboljenja dovoljan je da zaštiti biljke ako se problem pojavi.
Tikvice su povrće koje ekstremno brzo raste, pa je redovna berba od presudne važnosti za kvalitet plodova. Berba se obavlja svaka 2 do 3 dana, jer u idealnim uslovima mogu porasti i do 3 cm dnevno.
Ako preskočimo nekoliko dana, plodovi će prerasti u velike, tvrde i izdužene tikvice, koje nisu atraktivne za prodaju ni konzumaciju. Takvi plodovi imaju deblju pokožicu i previše sjemenki, što ih čini manje poželjnim za tržište.
10 kreativnih načina za korištenje tikvica u svakodnevnoj kuhinji
Tikvice su osjetljive na dodir, pa se prilikom berbe ne smiju grubo povlačiti ili lomiti. Najbolji način je korištenje oštrih makaza ili noža, čime se izbjegavaju mehanička oštećenja plodova i stabljike.
Pravilna berba podstiče biljku da nastavi sa plodonošenjem, čime osiguravamo kontinuirani prinos tokom cijele sezone.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid
Tikvica formira kompaktni grm. Dobre kulture zasijane blizu tikvica su visoki grah, kukuruz, zeljei dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vriježa jer zauzimaju manje mjesta u... Više [+]Tagovi
Autor