Vegetacija paprika trajaće do prvih mrazeva što je moguće da se desi i u oktobru, pa obratite pažnju na stjenicu i paprike tretirajte insekticidima s kratkom karencom.
Loši vremenski uslovi u aprilu i maju nisu bili povoljni za ukorjenjavanje i rast sadnica paprika, naročito na otvorenom. Zbog vrućina, a tokom proljeća i hladnijeg vremena, paprike su kasno počele sa sazrijevanjem. Trenutno, najveći problem proizvođačima predstavljaju stjenice.
April je bio hladan sa kasnim jutarnjim mrazevima, a u maju je, osim hladnog vremena, skoro svaki dan padala kiša, pa su biljke na početku doživjele “šok" od koga se dugo nisu mogle oporaviti.
Drugi šok uslijedio je u junu i julu, zbog manjka padavina i visokih temperatura, zbog čega je došlo do usporenog rasta jer su temperature dostizale i više od 40 stepeni, a na takvim temperaturama biljke "vegetiraju", odnosno, mnogo sporije rastu.
Prvi zreli plodovi, naročito onih sa žutom pokožicom, počeli su da se pojavljuju tek početkom avgusta, a u plastenicima nešto ranije. Gledajući prošlu godinu, ove godine kasnije je stiglo plodonošenje. Sorte za pravljenje ajvara tek su nedavno u plastenicima počele da dobijaju crvenu boju, a na otvorenom, još kasnije.
Cijene su nešto veće u odnosu na lani i kreću se, na pijacama i u marketima od 2 do 5 KM.
Bilo je za očekivati da će cijene biti nešto veće jer nema mnogo domaćih paprika koje, iako su "tropske biljke" i prija im toplo vrijeme, ne vole šokove, tj. visoke temperature praćene hladnijim jutrima i ponekim pljuskom. Zbog klimatskih promjena sunčevi zraci toliko su jaki da strana ploda koja je cijeli dan na suncu, često počne da dobija smeđu boju, a zatim i trulež, jer je lakše štetnim insektima da naprave proboj u unutrašnjost ploda.
Među štetnim insektima najopasnija je zelena stjenica, Nezara viridula, koja u septembru, čim malo popusti pažnja proizvođača, u velikom broju napada plodove, pa se može vidjeti nekoliko jedinki na jednom plodu, što mladih, što starijih.
Vegetacija paprika trajaće do prvih mrazeva što je moguće da se desi i u oktobru, pa zato proizvođačima preporučujemo da obrate pažnju na stjenicu i paprike tretiraju insekticidima s kratkom karencom.
Berba paprike počela, ali štetočine ne odustaju: Kako reagovati?
Ko ne želi da koristi hemijska sredstva, može da pokuša sa sirćetom, cimetom, čilijem, karanfilčićem, sodom, Neem uljem, algama, domaćim nekuvanim mlijekom, lišćem kiselog drveta, bijelim lukom. Sirće, lišće kiselog drveta, čili i alge, daju najbolje rezultate, mada bi trebalo češće da se koriste, tj. dva do tri puta sedmično. Naravno, obavezno je i navodnjavanje jer, iako su jutra s rosom, visoke dnevne temperature "poništavaju" njen pozitivni efekat.
Ukoliko se ne zaštite plodovi, zbog brojnosti stjenica, doći će do gubljenja boje, pojave žućkastih fleka i truleži.
Fotoprilog
Tagovi
Autor