Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), globalna godišnja proizvodnja salate iznosi oko 27 miliona tona, a daleko najveći proizvođač je Kina, s oko 15 miliona tona
Salata, naizgled jednostavna biljka koja svakodnevno završava na našim tanjirima, ima hiljadugodišnju historiju i globalno ekonomsko značenje koje često prolazi nezapaženo. Od svetih egipatskih vrtova do savremenih plastenika i hidroponskih farmi, priča o ovom povrću zapravo je priča o ljudskoj civilizaciji, prehrani i prilagodbi prirodi.
Današnja kultivirana (Lactuca sativa) potječe od svoje divlje rođakinje Lactuca serriola, biljke koja i danas raste samoniklo diljem Bliskog istoka i južne Evrope. Genomska istraživanja potvrđuju da su se prve salate počele uzgajati u području Kavkaza, gdje su ljudi prepoznali vrijednost njenih sjemenki i listova.
Egipćani su ju još oko 2680. godine prije Krista smatrali svetom biljkom boga plodnosti Mina. U to se vrijeme nije uzgajala zbog lišća, već zbog sjemenki od kojih se dobivalo ulje. Rimljani su kasnije preuzeli ovo povrće kao prehrambenu namirnicu i proširili je po cijelom Mediteranu. U rimskim se spisima spominju različite vrste i oblici, a s vremenom su nastale varijante koje formiraju glavicu, kakve poznajemo danas.
Tokom srednjeg vijeka postaje redovna namirnica u evropskim vrtovima, a s prvim istraživačima i kolonizacijom putuje u Novi svijet, gdje se ubrzo udomaćuje kao jedno od osnovnih povrća zapadne prehrane.
Danas postoji velik broj varijeteta i tipova, koji se razlikuju po obliku, teksturi, boji i strukturi glavice. Najčešće se dijele na glavatice i neglavatice, odnosno na one koje stvaraju čvrstu glavicu i one koje rastu kao slobodni listovi.
Najpoznatije vrste uključuju:
Deset najpoznatijih vrsta koje se uzgajaju i konzumiraju širom svijeta su: Iceberg, Romaine, Butterhead, Green leaf, Red leaf, Oakleaf, Batavia, Stem lettuce, Crisphead i Endive.
Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu, globalna godišnja proizvodnja iznosi oko 27 miliona tona. Daleko najveći proizvođač je Kina, s oko 15 miliona tona, što čini više od polovine svjetske proizvodnje. Slijede Sjedinjene Američke Države s oko 4,5 miliona tona i Indija s nešto više od milion tona godišnje.
U Evropi su najveći proizvođači Španija, Italija i Francuska, dok se značajne količine proizvode i u Nizozemskoj te Poljskoj. Španija je ujedno i najveći svjetski izvoznik, njena polja, posebno u regiji Murcia, snabdijevaju velik dio evropskog tržišta svježim povrćem tokom cijele godine. Slijede Meksiko, SAD, Kina i Italija.
Najveći uvoznici su zemlje zapadne Evrope poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, koje nemaju dovoljno domaće proizvodnje da bi zadovoljile potražnju tokom zimskih mjeseci. Velike količine uvoze i zemlje Bliskog istoka, posebno Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, zbog ograničenih poljoprivrednih površina i klimatskih uvjeta.
Površina pod uzgojem salate globalno nije precizno utvrđena, no procjenjuje se na nekoliko stotina hiljada hektara, s tendencijom rasta zbog popularnosti pakiranih i svježih proizvoda.
Ovo povrće je nezaobilazna namirnica u prehrani modernog čovjeka. Koristi se najčešće svježa, dakako u salatama, zatim sendvičima, burgerima, tortiljama i gotovim salatnim miksovima. Industrijski segment pakirane svježe salate bilježi snažan rast, posebno u zemljama zapadne Evrope, SAD-u i Japanu, gdje je potražnja za zdravom i brzom hranom u stalnom porastu.
Osim svježih oblika, koristi se i u pripremljenim jelima i mješavinama s drugim povrćem, a u nekim se kulturama konzumira i kuhana. Zbog visoke estetske vrijednosti, crvene i dekorativne vrste često se koriste za ukrašavanje jela.
Nutritivno gledano, izuzetno je vrijedna namirnica, bogata vitaminima A i C, folnom kiselinom i mineralima poput kalija i željeza, s vrlo niskim udjelom kalorija. Zbog visokog udjela vode, idealna je za hidrataciju i detoksikaciju organizma, a česta je komponenta dijetalne prehrane.
U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 7.300 tona. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2023. godini proizvodnja je iznosila 7.395 tona, a 2024. oko 7.308 tona. Površina pod salatom iznosila je približno 240 hektara, a uzgaja se na otvorenom, te u plastenicima i staklenicima.
Što se tiče Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, nema dostupnih službenih podataka.
Savremena genomska istraživanja potvrdila su da je tokom domesticiranja salata izgubila sposobnost rasipanja sjemenki, što je omogućilo kontrolirani uzgoj i selekciju. Time je postala jedna od prvih biljaka u kojoj su ljudi aktivno intervenirali u prirodni ciklus reprodukcije, stvarajući kultivare pogodne za intenzivnu proizvodnju.
Riječ je o biljnoj vrsti s relativno jednostavnim zahtjevima, no izrazito je osjetljiva na visoke temperature, manjak vode i dužinu dana. U uvjetima prevelike topline brzo prelazi u fazu cvjetanja, što smanjuje kvalitetu listova, zato se u mnogim područjima uzgaja u proljeće i jesen, a u toplijim klimama u zatvorenim prostorima.
Salata danas nije samo povrtna kultura, ona je simbol globalne povezanosti prehrambenih lanaca. Iz jednog polja u Murciji može stići do stolova u Londonu ili Stockholmu u roku od 48 sati. Takva logistika i potražnja donose i izazove: cijene transporta, održivost, troškove vode i gnojiva, te utjecaj klimatskih promjena.
U svijetu koji sve više traži održive i lokalne modele proizvodnje, primjer je kulture koja se uspješno prilagođava novim tehnologijama, od hidroponskog uzgoja do vertikalnih farmi u urbanim sredinama.
Od egipatskih svećenika koji su je smatrali simbolom plodnosti, do modernih potrošača koji je kupuju u plastičnim pakiranjima, salata je prešla dug put. Danas se proizvodi u desecima miliona tona, izvozi na sve kontinente i postaje temelj zdrave prehrane savremenog čovjeka.
Iako se čini skromnom i jednostavnom biljkom, ovo povrće je u stvarnosti globalni proizvod koji povezuje poljoprivredu, nauku, industriju i svakodnevni život. A njena historija pokazuje da i najobičniji list može biti svjedok hiljadugodišnje ljudske civilizacije, od drevnog Egipta do našeg tanjira.
*Naslovna fotografija: Shutterstock/Basicdog, artistdesign.13
Tagovi
Autor