Faktori koji dovode do slabog plodonošenja se u najvećoj mjeri mogu otkloniti
Kada uzgajamo paradajz prije ili kasnije susrećemo se s pojavom da biljka cvjeta, ali slabo zameće i formira plodove. Postoji nekoliko razloga ove pojave koje možemo otkloniti kako bi uživali u berbi.
Potrebno je obratiti pažnju kako se brinemo o usjevu, kakva je temperatura, osvijetljenost, vlažnost, oprašivanje, snabdjevenost biljnim hranivima.
U svom prirodnom staništu paradajz je višegodišnji grm. Međutim, uslovi kod nas nisu povoljni i njegov razvoj traje samo nekoliko mjeseci. Mlade biljke teže da formiraju grm i zbog toga većina sorti i hibrida stvara zaperke.
Osim što crpe vodu i hraniva, oni zagušuju grm unutar koga se povećava vlažnost, smanjuje ventilacija i osvijetljenost. Takvi uslovi pogoduju pojavi oboljenja i naseljavanju štetočina. Formira se manji broj sitnijih plodova. Kako bi to spriječili potrebno je da redovno uklanjamo zaperke dok su još mali.
Paradajz je osjetljiv na nedostatak svjetlosti i potrebno mu je oko 6 do 8 h sunčeve svjetlosti tokom dana kako bi formirao cvjetove i plodove. Zahvaljujući Suncu odvija se proces fotosinteze i stvaraju materije koje učestvuju u formiranju cvjetova i plodova. Slaba svjetlost dovodi do stvaranja velike zelene mase sa malim brojem cvjetova, dok izostaje plodonošenje.
Za rast i razvoj biljaka potrebno je tokom dana obezbijediti temperaturu koja je nešto viša. Tokom noći treba biti nekoliko stepeni svježije. I pored tog što se radi o toploljubivoj kulturi temperatura iznad 29ºC dovodi do problema sa cvjetanjem, a polen postaje sterilan na 30 do 32ºC.
Kako se često uzgaja u plastenicima gdje se temperatura u vrijeme cvjetanja penje i preko 40ºC. Zbog toga je neophodno da se plastenik redovno provjetrava i da ga zasjenimo.
Višak i manjak vode mogu biti jednako pogubni. Vlažnost ne treba da prelazi preko 70 posto. Zalijevanje treba da bude rjeđe, ali obilno. Najbolje je obaviti ujutro. Dobro reaguje na malčiranje koje u sušnom periodu smanjuje isparavanje. Suvišna vlaga ne samo da pogoduje razvoju bolesti, već vlažan polen postaje težak, zrna se sljepljuju u grudice i nema oplodnje.
Manjak vode dovodi do opadanja cvjetova i mladih plodova, polen slabije klija. Ne odgovara im ni kolebanje vlažnosti, jer ako poslije suše naglo zalijemo usjev ili padne jača kiša dolazi do pucanja plodova.
Problem oprašivanja se javlja u zatvorenom prostoru gdje nema vjetra i insekata koji podržavaju ovaj proces. Zbog toga se koriste bumbari, zujalice ili hormoni.
Teško uočljivi trips "hara" plastenicima naročito na paradajzu i paprici!
Limitirajući faktor može biti manjak bora koji stimuliše cvjetanje, klijanje polena, formiranje plodova i sjemenki. Kako se ovaj element teško usvaja putem korijena, dodajemo ga folijarnim putem. Ne pretjerujte s prihranom azotnim đubrivima, jer će intenzivirati formiranje zelene mase. Od početka cvjetanja dodaju se đubriva s manje azota i više kalija.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Miro78
prije 8 mjeseci
Pozdrav, Imam jedno pitanje za vas a tiče se paradajza i njegov cvat. U maju mjesecu sam posadio paradajz i to vani u bašti i na dva stabla paradajza izbio je cvat a na trećem stablu nema cvata. Šta da radim ? Očekujem od vas odgovor u najkraćem roku.