Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj salate
  • 29.03.2013.

Salata potočarka kao hrana i lijek

Ekološki uzgoj salate potočarke

  • 13.760
  • 450
  • 0

Dok veliki dio naših povrćara svoje povrtne kulture tek sije ili presađuje, Jagoda Turk iz Brezja već uveliko uživa u svom zelenom povrću, prije svega u raznim salatama.
- S obzirom da imam zaštićen prostor, svoje salate mogla sam zasaditi već u jesen. Kristalku sam uzgojila iz presadnica, a potočarku i matovilac sam zasijala - kaže Jagoda.
No, osim salata, u relativno malom plasteniku od svega 200-tinjak kvadrata rastu već i špinat te grašak, dok se po kutevima naziru i ostale povrtne kulture.
- Potočarka je kod nas u Međimurju relativno nova vrsta salate i vrlo je zahvalna za zimsku upotrebu budući da u to vrijeme, osim matovilca, praktički ni nema ničega drugoga, dodaje Jagoda i objašnjava da je prvo sjeme salate dobila iz Nizozemske i pokazalo se kao vrlo dobro, kako za uzgoj u zaštićenim prostorima, tako i vani. Osim u plasteniku, gospođa Turk potočarku ima zasijanu i vani, na otvorenom, no, puno je manja i sitnija zbog nižih temperatura.
- Reklamiraju je kao salatu punu vitamina i antioksidansa, riječju - zdravo povrće. Za razliku od matovilca koji ima jače, žilavije i tamnije listove, potočarku krase nježniji, mekaniji i sočniji listovi. Iako je ukusna kao samostalna salata, najviše ju volim pomiješati s ostalima: crvenim ili žutim radičem, kristalkom, matovilcem...

Sije se u hladnijem dijelu godine, u rujnu ili listopadu, ovisno o tome radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru. Iako nije teška za uzgoj, kao i kod matovilca, najteži posao je njena berba budući da je sitna i treba dosta vremena za branje.

- Potočarka se može i rezati i tako dobiti tri berbe jer ponovo potjera ili se jednostavno čupa, što je slučaj kada je pregusto zasijana. Počinjem ju brati početkom prosinca, a dalje sve ovisi o temperaturama. Što su više, bolje se obnavlja, i obratno. Svoj ciklus potočarka završava s vrućinama, kada ode u sjeme. To sjeme skupljam iako ga je teško pobrati jer čahura sa sjemenom često popuca i prije nego ga oberem. No, zato tijekom godine po cijelom plasteniku imam samoniklu salatu. Sjeme je sitno, duplo manje od makova zrna.

Prodaja na ekotržnici

Svoju salatu Jagoda prodaje i na čakovečkoj tržnici, u sklopu ekotržnice. Naime, uzgojem povrća, i to ekološkog, počela se baviti spletom životnih okolnosti i u tom je poslu našla svoj mir i zadovoljstvo, ali i životnu egzistenciju. Na njenom OPG-u nema umjetnih gnojiva ni kemije, samo ono što je dala priroda: od gnojiva, preko zaštinih sredstava do domaćeg sjemena i presadnica. Osim toga, sljedbenik je i Steinera, pa stoga nije čudno što se njena salata, ali i ostalo povrće mogu jesti odmah nakon što su ubrani.
- Prva sam na ovom području krenula s prodajom potočarke, prošle jeseni i zime. Ovo mi je sad druga godina i sve što proizvedem, to i prodam. Nažalost, ne mogu proizvesti toliko koliko tržište traži. Da mi nema mame i sestre koje mi pomažu, ne bih stigla ni toliko. Zelenilo se puno traži tijekom zime. Jedni ga kupuju za salate, drugi za raznorazne vitaminske sokove i slično - ističe Jagoda Turk.

Autor: Vlasta Vugrinec


Izvori

Međimurje - županijske novine


Tagovi

Ekološki uzgoj Salata potočarka Povrće

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.