Sakura je jedna od najpopularnijih sorti šeri paradajza, naročito za plasteničku proizvodnju. Odlikuje je dobra otpornost na bolesti i viruse, kao i visoki prinosi.
Jedna od najpopularnijih sorti šeri paradajza, naročito za sadnju u plastenicima, je sakura. Odlikuje je dobra otpornost na bolesti i viruse, kao i visoki prinosi. Sakura na japanskom znači cvjetanje trešnje, a ova biljka formira kratke internodije sa dugim cvjetnim granama na kojima se nalazi veliki broj okruglih, crveno obojenih, ukusnih i aromatičnih plodova, težine 15-20 grama.
Najvažnije je da plodovi nisu skloni pucanju. Razmak sadnje trebao bi biti 40x80 centimetara, a može i 50x70. Iako je stablo bujno, gušći sklop sadnje moguć je zbog kratkih internodija. Naraste i više od dva metra u visinu, a otporan je na virus mozaika paradajza, i relativno otporan na plamenjaču.
Smrdljivi martin napada paradajz: Neprijatelj broj 1 plodova u zrenju - evo kako ga suzbiti
Posljednjih godina, problem svim povrtnim vrstama predstavljaju stjenice, pa je isti slučaj i sa sakura šerijem. Zbog toga se na plodovima mogu vidjeti svijetlo crvene obojene zone sa žućkastim tačkicama, što je znak djelovanja zelene stjenice (lat. Nezara viridula), koja najčešće napada povrće.
Nema većih problema sa grinjama, čak i tokom izrazito visokih ljetnjih temperatura. Takođe se, doduše rjeđe, nego kod običnog paradajza, mogu vidjeti simptomi napada moljca paradajza, naročito ako je šeri u istom plasteniku sa običnim.
Ipak, sakura je generalno gledajući otpornija na bolesti i štetočine. Prinos nije zanemariv, dostiže i do pet kilograma po stablu, što znači da po jednom plasteniku od 100 kvadrata, može da se dobije i tona šerija, a prosječna cijena prošle i ove godine, iznosi sedam maraka, odnosno tri i po evra, po kilogramu. U zatvorenom plodove donosi do novembra, tj. prve pojave nižih temperatura. Takođe, može da se bere i zelen pa kasnije dozrijeva.
Sakura šeri dobro reaguje na ishranu peletiranim organskim đubrivima. Dovoljne su dvije do tri šake oko stabljike, nakon sadnje i frezanje đubriva posutog po parceli prije sadnje. Nema problema sa vršnom truleži, odnosno, nedostatkom kalcijuma. Pogodan je za organsku proizvodnju, a zaštita nije teška. Jedno prskanje sedmično sredstvima dozvoljenim u organskoj proizvodnji, sasvim je dovoljno. Zahtjeva redovno skidanje zaperaka, a sklon je formiranju stabljika iz sjemena bačenih plodova pa se često, tokom jeseni, mogu vidjeti male stabljike šerija iznikle pored glavica salate, ako nije dobro očišćeno zemljište nakon berbe šerija.
Popularan je na tržištu i jedna od najzastupljenijih sorti, a prolaz duguje, između ostalog, visokom sadržaju šećera. Naravno da, kao sve sorte paradajza, sadrži dosta likopena, vitamina A, E, D, K i C, kalijum, magnezijum, malo vlakana, pa je pogodan za dijetu.
Tagovi
Autor