Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmjena sjemena
  • 02.04.2016. 15:30

Rajčica je ponovno in - svatko ima favorita!

Zainteresiranima se u Osijeku dijelilo isključivo sjeme domaćih vrsta, dobiveno od urbanih vrtlara, instituta i udruga koje se bave permakulturom.

Foto: Volim rajčice
  • 556
  • 24
  • 0

Uoči početka sezone sadnje vrtova jedno od najboljih mjesta na kojemu se vrtlar može naći je organizirana razmjena sjemena. Jedna takva organizira se u Osijeku od strane udruge OSPERA s ciljem da se sjeme domaćih vrsta čuva i širi, u vremenima kada tržište preplavljuju razna hibridna sjemena, čiji plodovi nisu ukusni, ni zdravi kao domaći, smatra sve više vrtlara.

"Sjeme je domaće, uglavnom iz vrtova ljudi. Dobili smo i donaciju od raznih instituta te udruga koje se bave permakulturom. Razmjena se potiče, no ništa nije obavezno", objašnjava Matej Marušić iz udruge OSPERA.

Jedna se vrsta sjemena najviše tražila!

Jedno, pak, sjeme najviše se tražilo. Svoj veliki povratak najavila je rajčica, a zasluga pripada Inicijativi "Volim rajčice".

"Tražio sam rajčicu koja ima idealan okus ili je idealno rana ili je fina i onda sam otkrio da je ponuda koju mi imamo u supermarketima samo djelić onoga što u svijetu rajčica postoji. Broj rajčica je zaista ogroman, svatko ima svog favorita. Postoji nekoliko tisuća sorti. Moji osobni favoriti su green tiger, black cream, cherokee green, jaune flammee", kaže Dražen Karačić iz Volim rajčice.

I dok su zainteresirani sjeme dobili besplatno, četvrt kilograma green tigera u sezoni stoji 10 kuna. Dakle, cijena kilograma se kreće od 20 do 30 kuna.

Foto: Volim rajčice


Tagovi

OSPERA Matej Marušić Dražen Karačić Volim rajčice Razmjena sjemena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰