Tehnikom uređenja gena dvije kompanije razvijaju paradajz sa većim sadržajem vitamina čiji je nedostatak u prehrani rasprostranjen širom svijeta.
Kompanija Bayer i južnokorejski biotehnološki start-up G+Flas Life Sciences zajedno razvijaju nove sorte paradajza koje su obogaćene vitaminom D3 putem uređivanja gena. Saradnja se proteže na istraživanje i razvoj komercijalnih sorti poboljšanog sjemena za široku distribuciju, izvještava Nieuweoogst.
Riječ je o Crispr tehnologiji za uređivanje genoma kojom se želi razviti sjeme koje će zadovoljiti komercijalne standarde, a sadrži napredne genetske osobine za što su zaduženi u južnokorejskom start-up-u. Anne Williams, iz Bayera ističe da korištenje preciznosti uređivanja gena može osigurati zdravu ishranu za porodice širom svijeta.
"Osim toga, ovime se nastavlja bogato nasljeđe inovacija u distribuciji biljaka", naglasila je dodajući da Bayer već prodaje mnoge sorte paradajza, između ostalih i pod brendovima De Ruiter i Seminis.
Izvršni direktor Sunghwa Choe iz biotehnološke kompanije G+Flas, koja razvija Crispr tehnologiju i aplikacije za uređivanje genoma, kaže da je sjeme razvijeno kroz ovu saradnju namijenjeno rješavanju globalnih izazova, pružanju zdravstvenih koristi i otpornosti na klimatske promjene.
Naglasio je da nedostatak vitamina D što je široko rasprostranjen problem širom svijeta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica