Pretraga tekstova
Јa svoju robu danas kada oberem, automatski je prodam i riješeno je, pare dobijam sedmično, tako da sam zadovoljan sve u svemu, kaže proizvođač Milovan Gvozderac
Čelničaki povrćari koji proizvode krastavac kornišon vemoa su zadovoljni ovogodišnjim rodom. Nakon što se sa tržišta povukla njemačka firma Karl Kuehne, ovu su proizvodnju i distribuciju preuzeli mladi agronomi iz Čelinca, a ove godine bilježe rekordnu prodaju, piše RTRS.
Milovan Gvozderac iz Maglajana kod Laktaša ovim se uzgojem bavi već šest godina. Kaže, kornišon mu daje jako dobar prinos, ali iziskuje dosta posla. Bere se svaki dan da bi se predala svježa roba, a što se više bere, više se i odmeće.
"Moj prinos na jednom dulumu je od 12,13 do 15 tona, čak i više", ističe Gvozderac koji robu predaje u Poljoprivrednu zadrugu AgroVip iz Čelinca.
Berba kornišona u punom jeku: Prinosi dobri, dominira prva klasa
"Zajedno sa našim vrijednom proizvođačima uspjeli smo da za pola godine od osnivanja dođemo do situacije da smo već proizveli i plasirali na tržište oko 100 tona krastavaca kornišona", naglasio je Milanko Bjelobrk, direktor PZ "AgroVip" Čelinac.
Pripremni period počinje u maju dok otkup traje do početka septembra. Milovan kaže da je otkupnom cijenom zadovoljan iako su domaći krastavci na tržištu najjeftiniji. Međutim, ugovorena kupovina umnogome olakšava stvari.
"Јa svoju robu danas kada oberem, automatski je prodam i riješeno je, pare dobijam sedmično, tako da sam zadovoljan sve u svemu. Prva klasa je 2 KM, druga 0,80, treća 20 feninga", otkriva Gvozderac.
U zadruzi su u saradnji sa IFAD projektom i ministarstvom ove godine uspjeli da proizvođačima kornišona obezbijede da IFAD sufinasira startni paket repromaterijala od 40 odsto. "Ove godine proizvođači koji su se odlučili za ovaj vid proizvodnje imaju manja zaduženja", zaključio je Bjelobrk.
Tagovi
Uzgoj kornišona Čelinac Milovan Gvozderac Milanko Bjelobrk AgroVip Otkupna cijena
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)