Paradajz, paprika, krastavci i patlidžan su najčešće vrste povrća koji se gaje u plasteniku. U većini slučajeva ono što vrijedi za sadnju zduženih usjeva na otvorenom važi i za plasteničku proizvodnju, ali ima i odstupanja.
Najčešće pitanje sa kojim se susrećem je koje povrtne vrste mogu da se uzgajaju u istom plasteniku. Sve vrste povrća ne mogu da se uzgajaju zajedno, posebno kada se radi o objektima manje površine. Želja većine uzgajivača je da što više biljaka posade u zatvorenom prostoru, a pri tome ne vode računa da različite vrste imaju različite zahtjeve, kao ni to da li se one međusobno podnose.
Prilikom odabira vrsta povrća koje želimo uzgajati u plasteniku trebamo ispoštovati zahtjeve koje ono ima i kod proizvodnje na otvorenom polju. Posebnu pažnju pokloniti kompatibilnosti vrsta, odnosno dobrim susjedima. To su biljke koje dobro rastu i razvijaju se posađene jedna pored druge.
Kod sjetve kombinujte usjeve koji imaju iste ili slične zahtjeve, ali izbjegavajte uzgajanje onih iz iste porodice. Sijanjem povtnih vrsta iz iste familije u jednom plasteniku možete doprinjeti pojavi bolesti i štetočina koji su zajedničke za posađene povrtnice. Pored onih dominantnih koje se uzgajaju u zaštićenom prostoru, možete posaditi i sporedne koje štite glavnu vrstu od oboljenja i napada štetočina. Primjer za to je združen usjev paradajza i bosiljka.
Paradajz, paprika, krastavci i patlidžan je najčešće zastupljeno povrće koje se proizvodi u plasteniku. U većini slučajeva ono što važi za sadnju zduženih usjeva na otvorenom vrijedi i za plasteničku proizvodnju, ali ima i nekih odstupanja. Primjer za to su paradajz i krastavac. Oni su loši susjedi, ali u zatvorenom mogu da rastu zajedno. Naravno, glavni problem je što obe vrste stvaraju veliku zelenu masu i uzgajivači posebnu pažnju treba da obrate na provjetravanje plastenika.
Paradajz voli prozračivanje, a krastavci ne baš. Prilikom njihove sadnje u istom plasteniku ne miješajte biljke. Posadite ih u odvojene gredice ili redove. Obratite pažnju i na zalijevanje jer su oba usjeva veliki potrošači vode. Takođe, orezujete i jednu i drugu vrstu. Na taj način ćete smanjiti količinu vlage u objektu, kao i potrošnju vode i hraniva.
Pomenuto povrće pripada istoj familiji i zbog toga su podložni pojavi istih oboljenja i napadu zajedničkih štetočina. Osim toga, imaju i slične zahtjeve prema hranivima, vodi, temperaturi, osvjetljenju. Pošto se radi o biljkama koje zauzimaju veliki postor potrebno je obezbjediti dovoljno prostran objekat kako ne bi bile pregusto posađene.
Paprika i paradajz je najčešća kombinacija povrtnih vsta u plasteniku. Ove dvije povtnice dobro se slažu kada se proizvode u zatvorenom. Sadnja se obavlja u odvojene gredice ili redove. Paradajz bolje toleriše papriku u svojoj blizini nego krastavce. Kada se u zatvorenom uzgajaju sve tri vrste zajedno potrebno je između paradajza i krastavca posaditi papriku. On bolje podnosi suv vazduh i nagli pad temperature nego paprika.
Takođe, mogu se proizvoditi u istom objektu paprika, paradajz i patlidžan kada se ispoštuju svi njihovi zahtjevi. Opet je najbolja opcija da se između paradajza i patlidžana posadi paprika. Najbolje ih je saditi u razdvojene gredice ili redove koji su minimalno udaljeni 50cm. Patlidžan zahtjeva veću vlažnost tla od paradajza. Kada je paradajzu dovoljno vlage u tlu, patlidžan može patiti od njenog nedostatka.
Tagovi
Autorica
RankaV
prije 4 godine
Hvala.
SREĆKO MIKULIĆ
prije 4 godine
hvala.korisno Ranka