Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba paprike
  • 04.08.2025. 07:30

Paprika kad je zdrava pred berbu - mora da sija!

Ne čekajte da berba pokaže kvalitet jer već sada možete uticati na konačan rezultat

Paprika kad je zdrava pred berbu - mora da sija!
Foto: Shutterstock/mgereci
99
0
0

U fazi kada paprika još nije u potpunosti promijenila boju (iz zelene u crvenu, žutu, narandžastu - ovisno o sorti), postoji jedan siguran znak da je biljka zdrava, a plod kvalitetan - sjaj ploda.

Kad je plod paprike zdrav, pravilno hranjen i bez stresova, njegova površina postaje glatka, sjajna i intenzivne boje, čak i prije nego što započne proces fiziološkog dozrijevanja. To je znak da je biljka imala dobar vegetativni tok: balansiran rast, zdrav korijen i pravilnu ishranu.

Faza pred promjenu boje je savršeno vrijeme za intervenciju. Mnogi proizvođači misle da je u ovoj fazi već kasno za djelovanje. Ali istina je - još uvijek nije kasno!
Upravo sada, u ovoj završnoj fazi, paprika najviše troši resurse za punjenje ploda i promjenu boje. Kvalitet ploda i tržišna vrijednost još se mogu značajno poboljšati pravovremenom i ciljanom prihranom.

Šta primijeniti da paprika zablista?

Kako bi paprika zablistala i time bila savršena za tržište, potrebno je brzo djelovanje kroz list, a to je moguće učiniti folijarnom prihranom. Potrebno je prihraniti ju kalijumom koji daje sjaj, potiče promjenu boje i sabijanje ploda, kalcijumom koji jača ćelijske zidove, sprečava trulež i mikrooštećenja te borom i cinkom koji pomažu u pravilnoj distribuciji hraniva.

paprika
Paprika koja sija znači da je zdrava i bogata nutrijentima (Foto: Zlatko Markovinović)

Prskanje izvršiti 10-12 dana prije očekivane berbe, pa ponoviti još jednom ako ima vremena. Prskati rano ujutro ili predvečer.

Drugi savjet je zalijevanje s fertigacijom (ako postoji kap po kap): Kombinacija kalijum nitrata i kalcijum nitrata u manjim dozama (2-3 kg/1.000 m² svakog 4. dana).

Paprika, od drevnih civilizacija do moderne prehrambene industrije

Zašto je ovo važno? Naime, paprika koja sija prije nego dobije sortnu boju je znak da je unutra kompaktna, čvrsta i bogata nutrijentima. Takav plod ima duži vijek trajanja, bolji ukus i veću otpornost na pucanje i trulež. Zato je važno ne prepustiti biljku kraju sezone bez podrške. Par pametnih intervencija sada može odlučiti hoćete li imati "srednju" ili "prvoklasnu" papriku na kraju.

Zapamtite, ulaganje u završnu prihranu je ulaganje u sigurnu zaradu. Ne čekajte da berba pokaže kvalitet jer već sada možete uticati na konačan rezultat.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Berba Sjaj Prihrana Kalijum Kalcijum Bor Cink


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]