Ne čekajte da biljke "zatraže" vodu – planirajte navodnjavanje unaprijed, prilagodite se vremenskim uslovima i pratite stanje tla i biljke svaki dan.
Prema najavama meteorologa, pred nama su ljetni dani sa temperaturama iznad 30°C, a oni predstavljaju ozbiljan izazov za plasteničku proizvodnju povrća, naročito za osjetljive kulture poput paprike, paradajza i krastavca.
Neadekvatno navodnjavanje u ovim uslovima može dovesti do velikih problema - od smeđe (suhe) truleži vrha ploda, preko slabe oplodnje, pa sve do opadanja cvjetova i formiranih plodova.
U uvriježenom mišljenju, zalijevanje se izbjegava u najtoplijem dijelu dana. Međutim, kod ekstremno visokih temperatura, ako je plastenik pregrijan i tlo se brzo isušuje, preporučuje se i povremeno zalijevanje upravo u najtoplijem dijelu dana (između 12 i 15 sati), i to kapanjem kako bi se spriječio stres biljke i fiziološki poremećaji.
Najefikasniji sistem navodnjavanja je kap po kap, jer osigurava konstantnu vlagu u zoni korijena, bez suvišnog orošavanja listova koje može potaknuti razvoj bolesti. U slučaju da se koriste sistemi orošavanja, treba ih aktivirati kratkotrajno i ciljano - isključivo kada temperature ugrožavaju stabilnost biljke.
Kod paradajza i paprike, nedostatak vode u kombinaciji s visokim temperaturama često uzrokuje fiziološki poremećaj poznat kao "suha trulež vrha ploda" (blossom-end rot). Kod krastavca dolazi do deformacije plodova, a kod svih kultura može nastupiti smanjena oplodnja i opadanje cvjetova jer dolazi do sušenja polena i loše klijavosti.
Osim pažljivog navodnjavanja, preporučuje se korištenje dodatnih mjera za smanjenje temperature i stresa u plastenicima:
Pametno zalijevanje ljeti: Kako smanjiti potrošnju vode u vrtu
U plasteničkoj proizvodnji tokom ljetnih vrućina voda je najvažnija za opstanak i kvalitet. Redovno i pažljivo navodnjavanje, uz dodatne mjere za regulaciju mikroklime, osigurava ne samo visok prinos, nego i zdrav, tržišno prihvatljiv plod.
Tagovi
Autor