Na visoravni Borike kod Rogatice kampanja vađenja krompira tradicionalno traje cijeli oktobar. Njive su preplavile mašine i radnici, dok su vlasnici imanja obezbjedili hladnjače i pogone za veće količine, kao i dobre dnevnice.
Od jutra do mraka traje vađenje krompira u selima boričke visoravni jer je na pragu novembar, koji donosi kiše i snjegove, a krtola do tada mora biti lagerovana na sigurno.
Krompir na ovom platou se sije godinama, ali niko pouzdano nema podatak koliko se ovog povrća zasadi niti koliko se hiljada tona ove namirnice ubere.
Krompir sa Borika odlikuje izuzetan kvalitet, tvrdoća, primamljiv ukus te da sadrži minimalnu količinu vode. Svako domaćinstvo se bavi ovim teškim, ali kako kažu, i unosnim biznisom, pa tako i domaćin Nebojša Motika koga smo zatekli na njivi u obavljanju ove oktobarske rabote.
"Na Borikama se ubere krompira u sezoni da može podmiriti tržište i potrebe Republike Srpske, odnosno, cijele Bosne i Hercegovine. Ja imam mušterije u mnogo gradova i nije mi teško plasirati ga. Ipak, paradoksalno je da se uveze velika količina ovog povrća, iako se zna da je borički najkvalitetniji", kaže Motika i dodaje da su se zbog toga mnogi poljoprivrednici našli u nedoumice gdje i kako plasirati svoj proizvod.
Opšte je poznato da poljoprivrednici sa ove visoravni svake godine mijenjaju parcelu na kojoj uzgajaju ovo povrće, da bi i rod, ali i kvalitet samog bio bolji. Naš domaćin priča da je zasijao tri hektara krompirom i da očekuje rod oko 75 tona.
Kovačević izvadio 80 tona krompira: "Spreman je za prodaju, u ponudi i sjemenski"
"Kada govorimo o količini proizvedenog krompira, tu se ne misli na Rogaticu. Ona je ima drugo podneblje i to je drugi region. Same Borike, ako računamo i male i velike proizvođače, zasade više od 150 hektara", pojašnjava Motika i akcentuje da je u posljednje vrijeme sve teže naći radnu snagu.
Za kampanju vađenja krompira domaćini moraju da, pored mehanizacije, obezbijede i ljudsku snagu koja će kupiti gomolje, razvrstavati i stavljati u vreće. Karakteristično je da se uglavnom žene prijavljuju za ovaj posao, a dnevnica se kreće, za ovu sezonu, od 80 do 90 konvertibilnih maraka.
Iako je cijena primamljiva, radna snaga se teže nalazi jer omladine nema ili neće da kupi krompir, a stariji imaju sve manje snage za ovakav fizički posao.
Na platou Borike, proizvodi se sjemenski i merkantilni krompir, od poznatih sorti iz Belgije. Prodajne cijene za još uvijek nisu poznate, a proizvođači očekuju neku optimalnu cijenu kako bi svi bili zadovoljni.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica