Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte
  • 01.10.2023. 15:00

Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi

Poslije 35 godina oplemenjivačkog rada slatki luk bez suza sorta se širi Evropom.

Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi
Foto: Depositphotos/eelnosiva
  • 74
  • 14
  • 0

Sunions, luk bez suza, je već neko vrijeme na evropskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od trideset godina oplemenjivačkog rada, navode u tvrtki BASF. Ideja je nastala prije otprilike 35 godina kada je BASF-ov oplemenjivač biljaka Rick Watson želio stvoriti blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tokom zimskih mjeseci.

U skladištu razvija slatkoću

Nakon predstavljanja u SAD-u i Španiji, nekoliko velikih lanaca supermarketa je za njega pokazalo interes. Na trgovačkim policama u Španiji može se pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021., u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj od 2022. godine.

Ovo je biljka dugog dana, a u Španiji je moguć uzgoj za berbu od kraja jula do septembra. Sadi se u proljeće, bere u ranu jesen. 

Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tokom skladištenja povećavaju sadržaj materija koje mu obezbjeđuju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih materija se smanjuje, a on postaje slađi.

Interes uzgajivača 

Za njega kažu da mijenja pravila igre u kuhinji, odnosno da nisu potrebne naočale ili ludi trikovi da bi izbjegli suzenje očiju. 

BASF vidi Sunions kao novi koncept za tržište luka. Namjeravaju da prošire proizvodnju, a među uzgajivačima već postoji veliko interesovanje.


Tagovi

BASF Crveni luk Sunions Luk bez suza Slatki luk Sorta luka Rick Watson


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.