Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćinstvo Zorčić
  • 06.10.2024. 12:00

Kvalitet uvijek ima prođu na tržištu: "Ajvar je najtraženiji"

Zbog visokoih temperatura ove godine, uprkos navodnjavanju, rod povrća u plastenicima je podbacio, ali za Nevenkine mušterije ništa neće da fali.

Kvalitet uvijek ima prođu na tržištu: "Ajvar je najtraženiji"
Foto: Slobodan Živanić
  • 91
  • 8
  • 0

Zbog klimatskih promjena, poljoprivredni proizvođači sve češće umjesto na otvorenom, proizvodnju organizuju u plastenicima. Međutim, ova godina je pokazala da ni plastenička proizvodnja nije garancija da će u jesen imati šta da uberu.

Proizvođači prate želje kupaca

Porodica Zorčić iz Lipca, nadomak Doboja, bavi se plasteničkom proizvodnjom povrća, a sve prerađuju i prodaju kao gotov prozvod. Sokovi, slatko, džemovi, marmelade, već su spremni za tržište. U toku je i priprema zimnice. 

"Ja uglavnom pratim želje kupaca, tako da se trudim da napravim sokove razne za djecu, kao lijek. Pravila sam od zovinih bobica, to je jako pokazalo dobro. Pravila sam od kupine, od borovnice, kajsija, znači trudim se da ispunim sve želje svojih kupaca", kaže Nevenka Zoričić.

Zbog visokoih temperatura ove godine, uprkos navodnjavanju, rod povrća u plastenicima je podbacio, žali se naša sagovornica.

Širok asortiman porodice Zoričić

"Početkom sezone kako je šta pristizalo, rod je bio dobar, bilo je kvalitetno, a onda je povrće zbog visokoh temperatura brzo propalo, tako da se nije moglo ni iskoristiti ništa. Paprike sam posadila dosta, ne znam ni koliko struka, ali ništa nisam uspjela iskoristiti za ajvar. A oni kod kojih je bilo roda, kad su počeli plasirati na tržište moram priznati da im je preskupa. Za ajvar moram kupiti, pa napraviće se koliko se može", kaže nam ova domaćica.

Ajvar najtraženiji

Ajvar najtraženiji, ali zbog lošeg kvaliteta povrća proizvodnja ekonomski je neopravdana. Zbog mnogo posla, veliki broj domaćica i ne uživa baš u njegovom pripremanju, ali Nevenka kaže da to sa zadovoljstvom radi. Recept je tradicionalan i ne može da napravi koliko može da proda.

"Stavim papriku, jedan dio patlidžana, to pržim na ulju, dodaje se na kraju, so, šećer, malo sirćeta i bijeli luk i to je to. Ako ćemo ljuti, može i neka ljuta papričica, ali pošto moji kupci uvijek traže da je dijetalni, ja neku sredinu nađem, da sve bude zastupljeno, a da nema mnogo kalorija", objašnjava Nevenka, koja uprkos višim cijenama paprika i patlidžana, cijenu ajvara nije mijenjala, teglu prodaje za 15 maraka.

Nevenkin ajvar

"Napraviću samo za svoje stalne kupce, da ih ispoštujem, a sad kad bi se sve izračunalo, nije to neka računica. Da su uspjele moje paprike, moje povrće i bilo bi računice, ovako dok sve kupim, nema me nigdje", priča naša sagovornica.

Kupci sve više traže organske proizvode, a zbog toga Nevenka bere šumske plodove i ljekovito bilje.

"Nabrala sam i trnjinu, ona je jako ljekovita, napravila sam sok i marmeladu. I vidim da su prezadovoljni kupci, malo je takvih, nema mnogo toga na tržištu. Gotovo da sam sve i prodala, još malo mi je ostalo", zaključuje na kraju našeg razgovora Zoričićeva.


Tagovi

Proizvodnja povrća Priprema ajvara Nevenka Zoričić Plastenička proizvodnja Prerada povrća Prerada voća


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.