Pretraga tekstova
Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Evropske unije koja od polovine 2015. godine može sa EU trgovati merkantilnim krompirom.
Nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji je proizveden u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, navodi se u Izvještaju koji je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.
Praktično to znači da BiH ispunjava fitosanitarne zahtjeve za nastavak izvoza u zemlje Evropske unije i za plasman na domaće tržište
Izvještaj je sačinjen u sklopu programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru u Bosni i Hercegovini koji provodi Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Brčko Distrikta BiH.
Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Evropske unije koja od polovine 2015. godine može sa EU trgovati merkantilnim krompirom, nakon što je priznata kao zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira.
Tagovi
Izvoz krompira Merkantilni krompir Vijeće ministara BiH Prstenasta trulež krompira
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.