Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži krastavac
  • 16.10.2023. 18:00

Koliko kilograma ima najteži krastavac na svijetu i ko ga je uzgojio?

Stolar iz Wallesa je u dvije godine imao dva svjetska rekorda. Sve je počelo kada je posjetio izložbu džinovskog povrća

Koliko kilograma ima najteži krastavac na svijetu i ko ga je uzgojio?
Foto: FB/Lacy Sjodin
  • 112
  • 39
  • 0

Najteži krastavac na svijetu je uzgojio je Vincent Sjodin iz Barryja, na jugoistoku Wallesa, u blizini Cardiffa. Plod krastavca dug 1,2 m i težak nevjerovatnih 13,4 kg predstavio je na Nacionalnom prvenstvu džinovskog povrća u Velikoj Britaniji. 

Drugi rekord u dvije godine

Ovom 51-godišnjem stolaru to je drugi rekord u dvije godine. Tikvicu tešku 116,6 kg je uzgojio 2021.

Sve je počelo kada je prije šest godina posjetio izložbu džinovskog povrća u pokrajini Vale of Glamorgan, u dvorcu Fonmon te obećao da će se vratiti sljedeće godine. Od tada u svojim polutunelima uzgaja ogromne primjerke.

Savjete traži putem interneta

Na izložbi je postigao uspjeh sa pet vrsta povrća. On je uz krastavac uzgojio i krompir težak 2,4 kg, divovsku tikvicu od 27 kg, bundevu od 590,6 kg, koju je prevezao kamionom te paradajz težine 5,4 kg.

Otkrio je da savjete traži na internetu te ih razmjenjuje s drugim uzgajivačima. Rekordni primjerak krastavca je uzgaja koristeći vertikalne i mreže za skele kako se ne bi urušio pod vlastitom težinom. Ističe da je potrebno mnogo rada i znanja, a da loše vremenske prilike mogu uzrokovati pojavu plijesni.


Tagovi

Najveće povrće Džinovski krastavac Rekord Najteži krastavac Džinovsko povrće Vincent Sjodin


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.