Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 28.10.2023. 07:30

Kako skladištiti krompir i izbjeći oboljenja krtola?

Vlaga, temperatura i ventilacija su najznčajniji faktori koji utiču na dužinu čuvanja krtola. Šta je potrebno uraditi prije i za vrijeme skladištenja?

Kako skladištiti krompir i izbjeći oboljenja krtola?
Foto: Depositphoto/andrewminsk
  • 151
  • 44
  • 0

Krompir je najčešće povrće koje čuvamo tokom zime. Međutim, ako krtolama ne obezbijedimo povoljne uslove one mogu proklijati, istruliti, propasti na razne načine, postati nejestive ili čak opasne po zdravlje. Razlog tome je njihov sastav i visok sadržaj vode. Osim toga, kao i ostali srodnici iz porodice velebilja stvara solanin, toksičnu materiju čiji se sadržaj povećava kada su izložene svjetlosti. One tada postaju zelene i nisu za jelo.

Odaberite zdrave krtole

Osnovni preduslov za dugotrajno čuvanje je način uzgoja i kvalitet krtola. Mnogo je oboljenja koja potiču sa parcele. Jedno takvo je plamenjača koja ne mora biti vidljiva na površini, ali u skladištu, uz povećanu vlažnosti i odgovarajuću toplotu, se razvije i uništi sav urod. Pored plamenjače u skladištu se javljaju i druga oboljenja. U prvom redu su to truleži koje izazivaju gljivice.

Zbog toga je važno da krompir skladištimo u čistom i dezinfikovanom skladištu. Sav onaj koji ima vidljive simptome bolesti, znakove mehaničkog oštećenja i napada štetočina treba odbaciti, ako je moguće iskoristite ih za jelo u kraćem vremenskom periodu, i ne stavljati sa zdravim krompirom.

Stvorite optimalne skladišne uslove

Vlažnost, temperatura i ventilacija su tri osnovna preduslova koja trebamo podesiti i tokom skladištenja provjeravati. Krtole imaju snažnu interakciju sa okolinom, dišu, ispuštaju vodu i gasove. Prije unošenja one moraju biti dozrele sa stvrdnutom pokoricom, suhe površine.

Temperatura treba da se kreće između 4 i 10 ºC. Na temperaturi od 4,5 ºC može da se čuva pola godine. Niža temperatura smanjuje opasnost od širenja zaraze sa inficirane krtole na zdrave. Idealna vlažnost prostora je oko 85 posto. Previše vlage pogoduje razvoju truleži. S druge strane, suh vazduh pogoduje razvoju suhe truleži koju izaziva Fusarium.

U profesionalnim skladištima mjeri se i nivo CO2 koji utiče na kvalitet i dužinu čuvanja. Prije stavljanja u skladište tretiraju se preparatima na bazi fosforne kiseline koja smanjuje pojavu plamenjače i ružičaste truleži, dva najčešća uzročnika propadanja krompira.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole krompira Čuvanje krompira Bolesti krtola Skladištenje krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.