Vlaga, temperatura i ventilacija su najznčajniji faktori koji utiču na dužinu čuvanja krtola. Šta je potrebno uraditi prije i za vrijeme skladištenja?
Krompir je najčešće povrće koje čuvamo tokom zime. Međutim, ako krtolama ne obezbijedimo povoljne uslove one mogu proklijati, istruliti, propasti na razne načine, postati nejestive ili čak opasne po zdravlje. Razlog tome je njihov sastav i visok sadržaj vode. Osim toga, kao i ostali srodnici iz porodice velebilja stvara solanin, toksičnu materiju čiji se sadržaj povećava kada su izložene svjetlosti. One tada postaju zelene i nisu za jelo.
Osnovni preduslov za dugotrajno čuvanje je način uzgoja i kvalitet krtola. Mnogo je oboljenja koja potiču sa parcele. Jedno takvo je plamenjača koja ne mora biti vidljiva na površini, ali u skladištu, uz povećanu vlažnosti i odgovarajuću toplotu, se razvije i uništi sav urod. Pored plamenjače u skladištu se javljaju i druga oboljenja. U prvom redu su to truleži koje izazivaju gljivice.
Zbog toga je važno da krompir skladištimo u čistom i dezinfikovanom skladištu. Sav onaj koji ima vidljive simptome bolesti, znakove mehaničkog oštećenja i napada štetočina treba odbaciti, ako je moguće iskoristite ih za jelo u kraćem vremenskom periodu, i ne stavljati sa zdravim krompirom.
Vlažnost, temperatura i ventilacija su tri osnovna preduslova koja trebamo podesiti i tokom skladištenja provjeravati. Krtole imaju snažnu interakciju sa okolinom, dišu, ispuštaju vodu i gasove. Prije unošenja one moraju biti dozrele sa stvrdnutom pokoricom, suhe površine.
Temperatura treba da se kreće između 4 i 10 ºC. Na temperaturi od 4,5 ºC može da se čuva pola godine. Niža temperatura smanjuje opasnost od širenja zaraze sa inficirane krtole na zdrave. Idealna vlažnost prostora je oko 85 posto. Previše vlage pogoduje razvoju truleži. S druge strane, suh vazduh pogoduje razvoju suhe truleži koju izaziva Fusarium.
U profesionalnim skladištima mjeri se i nivo CO2 koji utiče na kvalitet i dužinu čuvanja. Prije stavljanja u skladište tretiraju se preparatima na bazi fosforne kiseline koja smanjuje pojavu plamenjače i ružičaste truleži, dva najčešća uzročnika propadanja krompira.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica