Pretraga tekstova
Pravilno skladištenje ove povrtlarske kulture od izuzetnog je značaja za očuvanje svježine i dobrog zdravstvenog stanja biljaka.
Praziluk je jedna od važnih povrtarskih kultura kod nas i najčešće se upotrebljava u svježem stanju ili se dodaje jelima kao začin. Njegova upotreba u ljudskoj ishrani je znatno veća tokom zimskih mjeseci kada nema toliko drugog, svježeg povrća.
Zato je pravilno skladištenje ove povrtarske kulture od izuzetnog značaja za očuvanje svježine i dobrog zdravstvenog stanja biljaka. Nekada su se pravile leje i biljke trapile u zemlju, a iznad se pravila improvizovana nadstrešnica od kukuruzovine i najlona. Sada, domaćice uglavnom koriste veće kofe ili džakove, napune ih pijeskom i onda urove praziluk.
Praziluk se u knjaževačkom selu Jakovac u Srbiji, vadi krajem oktobra ili početkom novembra, negdje čak ostaje u polju, a po potrebi se čupa i koristi. Međutim, takvim biljkama svakako prijeti opasnost od izmrzavanja. Zato je bolje utrapiti ga u pijesak i čuvati na suhom mjestu, uz povremeno zalivanje kako ne bi došlo do isušivanja i propadanja.
Ovakav način skladištenja praziluka je važan kako bi se biljke sačuvale od mraza i zadržale svježinu. Pijesak pruža biljkama izolaciju, sprječava truljenje i isušivanje, pa se na taj način praziluk duže čuva i kasnije upotrebljava. Prije nego što se stavi u pijesak, neophodno je očistiti ga od viška zemlje i isjeći vrhove lišća.
Stari trik koji i danas vrijedi: Kako čuvati mrkvu svježom cijelu zimu
Kofe ili džakovi sa pijeskom ostaju na otvorenom, pod nadstrešnicom, i tokom zimskih mjeseci, osim ako se temperature spuštaju do 10 ili 15 stepeni ispod nule. Tada se biljke unose u podrum, kako ne bi došlo do izmrzavanja. Na isti ovaj način mogu se skladištiti i neke druge povrtlarske kulture poput celera, cvekle i mrkve.
Kada je u pitanju sjetva, ova dvogodišnja, povrtlarska kultura se, u ovom kraju sije u rano proljeće, međutim, zbog teškog nicanja, većina kupuje rasad koji se rasađuje tokom maja.
Njega praziluka podrazumijeva redovno zalivanje kao i uklanjanje suhog lišća kako bi se podstakao rast i razvoj. Zbog izuzetno sušnih uslova i nemogućnosti redovnog dopremanja vode, na nekim parcelama su stabla jako tanka.
Tagovi
Njega praziluka Pijesak Skladištenje praziluka Pijesak kao izolator Čuvanje praziluka
Autorica
Više [+]
Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Dva vikenda u znaku manifestacije "Plodovi sela malih proizvođača"
Sajam domaćih proizvoda "Plodovi sela malih proizvođača" biće održan 8. i 9. novembra te 15. i 16. novembra u Delta Planetu u Banjaluci. Šesti po redu sajam domaćih proiz...