U zimskim mjesecima možemo uživati u svježim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahtjeve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 mjeseci
Kupus je izuzetno cijenjena namirnica u gastronomiji, a njegovu vrijednost je prepoznala i narodna medicina. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina C koji se ne uništava umjerenom termičkom obradom. Pored toga sadrži i vitamine P, K, B3, D i druge, folnu kiselinu kao i mnoge minerale, a posebno se ističe kalcij.
Iscijeđen sok ima skoro neutralnu reakciju i veoma je koristan za ljude koji pate od kiseline u želudcu, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, gastritisa i drugih stomačnih oboljenja. Odlikuje se baktericidnim i fungicidnim dejstvom. Za ispoljavanje ljekovitosti birajte uzgojen na organski način.
U zimskim mjesecima možemo uživati u svježim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahtjeve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 mjeseci.
Veliki uticaj će imati izbor sorte, njena namjena i dužina vegetacije. Za čuvanje odaberite srednjekasne i kasne sorte te hibride koji imaju dug period vegetacije. Njihova berba, odnosno rezanje, se obavlja tokom jeseni i rane zime. Rane i srednje rane sorte, koje najčešće beremo ljeti, mogu da se čuvaj u samo kratak vremenski period. Obratite pažnju na termin berbe.
Kada su glavice kupusa spremne za berbu?
Prilikom rezanja ostavite nekoliko pokrovnih listova oko glavice da je štite. Drška treba da se odsiječe na 3 cm. Posao obavite po suhom danu, ali sačekate da dnevna temperatura padne između 3 do 8ºC.
Bez obzira na koji način ga budete čuvali, optimalni uslovi skladištenja su temperatura između -1 i 2ºC i vlažnost vazduha od 85 do 95 posto. Redovno obavljajte ventilaciju prostora i obavljajte preglede kako bi uklonili one koje pokazuju znakove početka truljenja.
U domaćinstvima se najčešće čuva u podrumima. Izbjegavajte da u istom prostoru pored kupusa držite jabuke, jer negativno djeluju na njegov kvalitet i okus.
Obično se slažu u drvene gajbe. Međutim, za dugotrajno čuvanje, tokom nekoliko mjeseci najbolje da se glavice ne dodiruju, odnosno da su međusobno udaljene 10 cm. Tada koristimo plitke drvene gajbe ispunjene pijeskom u sloju od 10 cm. Stabljike zabodemo u pijesak. Drugi način je da svaku glavicu zamotamo u papir.
Tagovi
Autorica