Utvrđivanjem klijavosti sjemena olakšavamo rad tokom sjetve i obezbjeđujemo dovoljnu količinu klijavog sjemena.
Bliži se proljeće, vrijeme za sjetvu, i potrebno je pregledati sjeme. Tokom svake sezone ostane nam izvjesna količina sjemena koju nismo posijali ili kojoj je istekao deklarisani rok sjetve i za koju je najbolje unaprijed utvrditi stepen klijavosti i tako olakšati rad tokom sjetve.
Pod klijavim sjemenom podrazumjevamo broj sjemenki koje su proklijale, a izražava se u postotku (%), u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki.
Potrebno se pobrinuti da se sjetva obavlja sa sjemenom koje može da klija i razvije nove biljke. Da bismo bili sigurni kakve je klijavosti sjeme najbolje je to uvtrditi testom 2 do 5 sedmica prije sjetve. Za takve testove uzme se manja količina sjemena (minimalno 10 sjemenki).
Najlakši i najbrži način utvrđivanja klijavosti sjemena je da se uzorak sjemena potopi u slabi rastvor kalijumpermanganata. Klijava sjemena će potonuti na dno,a štura, "mrtva" će isplivati na površinu.
Isti učinak će imati i potapanje sjemena u slabi rastvor soli. Prvo se napravi slabi rastvor soli od 3% do 5% i sjemenke se spuste u rastvor, lagano promiješa i ostavi 10 do 15 minuta. Sjeme krastavca se potapa u rastvor 30g soli i 1l vode, a sjeme paprike, paradajza, patlidžana, kupusa se potapa u rastvor 50g soli i 1l vode. Štura zrna će isplivati na površinu. Ovo je brzi test koji se često koristi u sjetvi krastavca i kojim se uklanjaju šture sjemenke krastavca. Nakon ovog testa potrebno je sjemenke krastavca dobro isprati vodom i što prije posijati. Ukoliko nećemo pristupiti sjetvi sjemenke je potrbno osušiti.
Deset ili više sjemenki se uzme od količine koju imamo i položi na ovlaženu gazu, salvetu ili papirnati ubrus i odozgo pokrije sa drugim navlaženim komadom. Ovako pripremljeno klijalište se stavi u tanjir i prekrije tankom najlonskom folijom ili se stavi u zip vrećice (bolje čuvaju vlagu). Čuva se na sobnoj temperaturi (najbolje na temperaturi od 18 do 20ºC) i pazi da je gaza uvijek dovoljno vlažna. U zavisnosti od vrste i sorte sjemenke će proklijati nakon nekoliko dana. Vaše je da izbrojite broj klijavih zrna. Prilikom brojanja treba obratiti pažnju i na zrna koja su klijala, ali koja pokazuju različite abnormalne pojave (pojava samo korijena ili samo nadzemnog dijela, razni drugi deformiteti koji će dovesti do ugunuća klijanca). Ovakva zrna ubrojiti u zrna koja ne razvijaju biljke tj. u "mrtva" zrna.
Za ispitivanje sjemena tikvice, tikve može se koristiti trik sa elektrostatičkim nabojem plastične boce. Suvo sjeme se položi u tankom sloju. Plastična boca se protlja i kada nastane statički naboj pređe se iznad sjemenki na visini od 1 do 2cm. Šture-prazne sjemenke će se zalijepiti za bocu. Ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta.
Različitim kulturama je potreban i različit broj dana da bi klijale i nikle.
Sjeme repe, repice, cikle, dinje, krastavca, pasulja, kukuruza, graška klija nakon 5 do 7dana.
Nakon 10 dana pojavljuju se mlade biljke nekih sorti pasulja, tikvice, tikve, kupusa, patlidžana, zelene salate, luk iz sjemena, paradajz, mrkva, lubenica.
Celer, kopar, peršun, paštrnjak, paprika trebaju i više od 2 sedmice da proklijaju i niknu. Sjemenu šparoge je potrebno i preko 3 sedmice da proklija i nikne.
Nakon pojave klijanaca utvrđuje se koliki je postotak sjemena sa klicama:
Foto: bigstockphoto.com
Tagovi
Autorica
RankaV
prije 9 godina
Hvala Pero.