Pretraga tekstova
Sjeme paradajza obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepit će se pa će vam biti teško razdvojiti ga kod sijanja. Zato je dobro da ono fermentira.
Ako još uvijek niste, svakako sačuvajte sjeme paradajza kojega ste sami uzgajali ove godine. Ako vam je to prvi puta, nekoliko kratkih uputa dobro će vam doći i vjerujte, olakšati život kasnije.
Naime, sjeme paradajza obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepit će se pa će vam biti teško razdvojiti ga kod sijanja. Rješenje je fermentacija.
Paradajz ako je veći, razrežite na nekoliko kriški te sjeme u čašu izvadite pomoću žličice. Ako je manji, poput cherry paradajza, dovoljno je istisnuti sjeme jačim pritiskom prstiju.
Ako ostavljate sjeme paradajza koje ima više soka, dovoljno će biti izdvojiti sjeme i skupa s njegovim sokom ostavite u čaši. Ako paradajz nema puno soka nego ste dobili samo sjeme s pulpom, dodajte još vode.
Prekrijte čašu papirnatom salvetom i svakako na nju stavite naljepnicu ili kakvo drugo obilježje, pogotovo ako uzimate sjeme više vrsta paradajza. Ostavite ga da stoji u vodi nekoliko dana. Ako je jako vruće, fermentacija će se dogoditi brzo. Kada je fermentacija gotova, sjeme će sjesti na dno, iznad njega će biti pulpa, a na površini voda.
Može se dogoditi da se na površini skupi bijela prevlaka, ali neka vas to ne zbuni, to ne škodi sjemenu.
Kada je sjeme fermentiralo, izlijte sve u cjediljku i operite pod mlazom vode. Sjeme prebacite na papirnatu salvetu ili još bolje na papir za pečenje i ostavite sušiti na prozračnom mjestu. Kada se osuši, prebacite na tanjur i ostavite da se suši još neko vrijeme.
Nakon toga sjeme prebacite u papirnatu vrećicu i neka spremno čeka iduću povrćarsku sezonu.
Detalje pogledajte u videu:
Tagovi
Sjeme paradajza Čuvanje sjemena Kako
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.