Pretraga tekstova
Pravi moment za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to zavisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uslova
Vađenje glavica ozimog crvenog i bijelog luka je uglavnom završena, a pred nama je berba jarih sorti. Ne treba žuriti, ali ne treba ni kasniti. Ranom berbom ćemo smanjiti akumulaciju hranjivih materija i njihovo preuzimanje iz zelenih listova.
Često vidimo povaljane zelene biljke lukova "zbog zrenja", ali ovom mjerom samo prekidamo prirodan proces transporta hranivih materija, nakupljanje šećera i dozrijevanje ovojnih listova.
U slučaju da zakasnimo sa vađenjem glavica dolazi do raspadanja ovojnih listova. To je naročito izraženo u vlažnoj zemlji, u kišnom periodu.
Kod vađenja je najvažnije da odredimo optimalan termin i da ne oštećujemo glavice. Pravi moment za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to zavisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uslova. Nadzemna masa se naginje prema tlu, vrat korijena se počinje sušiti, ovojni listovi postaju suhi i dobivaju karakterističnu boju.
Ako želite valjati biljke, možete to učiniti deset dana prije vađenja. Posao obavite po lijepom, vedrom, suhom i sunčanom danu. Spriječite oštećenje, jer je svaka rana mogući ulaz prouzrokovača truleži i drugih oboljenja i štetočina. Često se dešava da glavice crvenog luka doslovno iskoče iz zemlje ili "izađu".
Očistite ih i ostavite u sjeni da se prosuše, a tek onda uklonite suvišnu zelenu masu i korijen. Stablo se prikraćuje na najmanje 2 cm od vrha. U procesu sušenja kroz odsječeni dio isparava suvišna voda, a drška se spaja i zatvara prodor do sočnog tkiva. Korijen se skraćuje.
U oba slučaja prikraćivanje ne smije biti jako, jer bi tako otvorili unutrašnjost luka i on bi brzo propao. Obavite pregled. Sve što je oštećeno i sumnjivo, sa simptomima oboljenja, odvojite i što prije potrošite. Ostavite ih da se suše od jedne do dvije sedmice u hladovini.
Najbolje se čuvaju zrele, zdrave, dobro očišćene i osušene glavice na tamnom i prohladnom mjestu.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Luk Vađenje luka Bijeli luk Crveni luk Vađenje bijelog luka Čišćenje luka Sušenje luka
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi