Pretraga tekstova
Tokom godine Markići proizvedu salatu u četiri turnusu tako da su plastenici uvijek puni. Za razliku od drugih povrtarskih biljnih vrsta salata ne traži dosta rada što je danas veoma važno kada nedostaje radna snaga.
Mnogi povrtari gaje zelenu salatu i na otvorenom, ali i zatvorenom prostoru. Povrtar iz Rume u Srbiji Antun Markić ove godine u nekoliko svojih plastenika će na tržište plasirati oko 120.000 struka ovog povrća za koju kaže da ako se ima obezbijeđeno tržište može da bude veoma isplativa.
Dugogodišnje iskustvo u tom poslu Markića svrstava u red uspješnijih jer sve što proizvede ima svog kupca.
"I ove kao i prethodne godine u plastenicima imam samo zelenu salatu, putericu i reckavu ili kako je zovu ukrasnu salatu. Biće rasađeno oko 150.000 struka, ali svake godine nešto mora i da propadne pa računam da ću uspeti da na tržište izbacim oko 120.000 struka što je veoma dobro. Više je zastupljena puterica koja na tržištu odbor prolazi, kaže Markić.
Tokom godine Markići proizvedu salatu u četiri turnusa tako da su plastenici uvijek puni. Za razliku od drugih povrtarskih biljnih vrsta ova ne traži dosta rada što je danas veoma važno kada nedostaje radna snaga.
"Salata je veoma zahvalna kada je radna snaga u pitanju. Sve što je potrebno radimo mi u porodici. Sami proizvodimo rasad, rasađujemo i beremo i ne moramo nikoga da plaćamo. Da moramo da nagazujemo radnu snagu bili bi u velikom problemu jer niko neće da radi. Koliku god dnevnicu da daš ne ide. Rijetko ko hoće da radi u plasteniku", kaže naš sagovornik i dodaje da su većih problema sa radnom snagom imali kada su uzgajali krastavac, paradajz i papriku.
"Baš zbog toga smo se odlučili da se bavimo samo proizvodnjom zelene salate i da ne zavisimo ni od koga. Sve radimo na vrijeme, tako da proizvodnja ne trpi. Imamo kvalitetan proizvod, a dugo smo u tom poslu tako da sve mogu i da prodam, što je i najvažnije. I kada ne plaćaš nikoga, naravno više ti ostane, što će reći da od ove vrste plasteničke proizvodnje može da se zaradi."
Ističe da je važno imati obezbijeđeno tržište jer ovo povrće ne može dugo da čeka kupca. Na sreću njihovi kupci su redovni pa se sve radi po dogovoru. Salatu sijeku uveče, a kupci dolaze ujutro.
Tagovi
Zelena salata Antun Markić Prodaja Radna snaga
Autor
Više [+]
Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.