Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 17.05.2011.

Izbor sorti paprike

Paprika obiluje različitim oblicima, veličinama i bojama ploda i svrstavamo je u skupinu povrća s velikim brojem tipova i formi. Kod nas se uglavnom uzgajaju paprike koje pripadaju vrsti Capsicum annuum var. macrocarpum (krupnoplodne sorte) i Capsicum annuum var. microcarpum (sitnoplodne sorte)

  • 29.692
  • 765
  • 0

Unutar ova dva varijeteta razlikujemo i nekoliko tipova s puno sorti.

Krupnoplodne sorte

U krupnoplodne sorte paprike spada većina sorata koje se nalaze na Sortnoj listi RH. Razlog tome je što se one znatno više uzgajaju nego sitnoplodne. Krupnoplodne sorte imaju uglavnom više-manje stožastoblik plodova, i to su sorte u tipu „babura“, „kapije“ „rog“ i „začinske“, dok „rotound“ tip paprike ima plodove okruglog oblika.

„Babura“

U uzgoju su najraširenije krupnoplodne sorte u tipu „babura“, što potvrđuje i najveći broj registriranih sorti u ovom tipu kod nas i u svijetu. Osnovne karakteristike ploda ovog tipa su prizmatični oblik ploda koji završava sa 3 ili 4 vrha, koliko najčešće ima i sjemenih pregrada. U ovaj tip ubrajamo i sorte sa stožastim plodovima koji završavaju s jednim vrhom koji može biti najčešće oštar ili pak zaobljen i najčešće ima 3 sjemene pregrade. Omjer širine i dužine ploda kod sorata ovog tipa iznosi 1:1 do 1:2,5.

"Meso" ploda (perikarp) u tehnološkoj zrelosti je mliječnobijele, svijetložute, svijetlozelene ili tamnozelene boje koja u fiziološkoj zrelosti može prijeći u svijetlocrvene, tamnocrvene, narančaste ili ljubičaste boje. S obzirom na to da naše tržište preferira svijetložute i žute boje paprike većina registriranih sorata ima takvu boju u tehnološkoj zrelosti. Plodovi ovih paprika su vrlo krupni s prosječnom masom 80-150 g i debljinom perikarpa 4-7 mm. Ovaj tip paprika ima široki sortiman ranih do kasnih sorti koje se mogu uzgajati u zaštićenom prostoru i na otvorenom. Nove selekcije uglavnom su hibridi od kojih su danas najrašireniji u proizvodnji Istra F1, Blondy F1 i Bianca F1 svijetlozelenih i žutih boja plodova. Plodovi su uglavnom namijenjeni za potrošnju u svježem stanju iako se mogu i konzervirati kiseljenjem.

„Kapije“

Sljedeći tip paprika s velikim spljoštenim plodovima su „kapije“, posebno cijenjene kod naših ljudi za pečenje i spremanje zimnice, odnosno, za preradu kiseljenjem i proizvodnju ajvara. Iz tog razloga i vrlo traženi od strane prerađivačke industrije. Plodovi ovog tipa su spljošteno stožastog oblika sa zašiljenim vrhom, mase 60 - 120 g i debljine perikarpa 4 - 7 cm. Najčešće imaju 2, a rjeđe 3 sjemene pregrade. Promjer plodova kreće se 4 - 7 cm, a dužina 10 - 18 cm odnosno omjer širine i dužine je 1:2 do 2,5. Boja perikarpa u tehnološkoj zriobi je svijetlo ili tamnozelena, a u fiziološkoj crvene do tamnocrvene nijanse. Ovaj se tip paprike uzgaja uglavnom na otvorenom, a najraširenije sorte su Kurtovska kapija, Stella i Slonovo uho.

Sorte u tipu „rog“

Ova grupa sorata dobila je ime po obliku ploda koji podsjeća na rog krava i za razliku od „kapije“ nisu plosnati. Osnovna karakteristika ovih sorata su vrlo dugi, stožasti, plodovi kod nekih i 20-30 cm. Omjer promjera i dužine ploda iznosi 1:5 - 8. Površina ploda može biti glatka ili malo naborana. Debljina ploda iznosi 3 - 6 mm, a masa ploda može biti 30 - 90 g. U tehnološkoj su zriobi najčešće žute ili svijetlozelene boje, a u fiziološkoj crvene. Uglavnom se uzgajaju na otvorenom iako je moguć i uzgoj u zaštićenim prostorima. Koriste se obično za rezanje plodova u filete koji se kisele i spremanje ajvara. Većina ovih sorata su bez kapsaicina pa nemaju ljut okus. U proizvodnoj praksi su dosta rasprostranjene sorte Sivrija i Arlequin, dok su novo selekcionirane sorte Podravka i Slavonka vrlo perspektivne, s obzirom na to da imaju dobar genetski potencijal koji im pruža mogućnost da zauzmu vodeće mjesto u ovom tipu sorata u našoj zemlji, ali i šire.

„Začinske“ paprike

Na Sortnoj listi RH nalazimo samo dvije registrirane sorte u tipu „začinske“ -˝Horgoška slatka 2 i Szegedi 20. U praksi većina paprika u ovom tipu su lokalne populacije, a ne priznate sorte koje poljoprivrednici na svom gospodarstvu sami izabiru i umnažaju za osobne potrebe. Plodovi ovog tipa paprike su stožasti široki 2 - 4 cm, dugi 8 - 15 cm, odnosno, omjera širine i dužine 1:2 - 4 sa 3 sjemene pregrade. Prosječna masa takvih plodova iznosi oko 20 g. Boja ploda kod ovih paprika u tehnološkoj zrelosti je tamnozelena, a u fiziološkoj tamnocrvena. Osnovna karakteristika plodova ovog tipa paprike je da imaju tanki perikarp od svega par milimetara, što omogućava da se oni već na biljci dok su u fiziološkoj zrelosti osuše. Kod ovih sorata paprike poželjno je da imaju intenzivnu crvenu boju koja se sušenjem ne gubi. Plodovi mogu biti slatki i ljuti što ovisi o sorti odnosno o sadržaju kapsaicina, koji ovisno o količini, daje intenzitet ljutine. Po položaju na biljci plodovi mogu biti stršećeg ili visećeg položaja. Paprike ovog tipa isključivo se uzgajaju na otvorenom, a namijenjeni su za sušenje i mljevenje.

„Rotound” (paradajz paprika)

Za sorte ovog tipa paprike karakteristično je da imaju vrlo debeli perikarp 5 - 10 mm. Kako im i samo ime govori “rotound”, plodovi ovih sorata su okrugli, najčešće okruglospljošteni, promjera ploda dvostruko većeg od njegove visine, odnosno omjera širine i dužine 1:1 do 1:0,5. Obično imaju više od 4 sjemene pregrade. Površina ploda može biti rebrasta ili glatka. Prosječna masa plodova se kreće od 30 - 120 g. U tehnološkoj z r i o b i plodovi su mliječnobijeli, svijetložuti, žuti ili tamnozeleni, a u fiziološkoj crveni. Uzgajaju se isključivo na otvorenom za potrebe prerade, uglavnom za kiseljenje cijelih plodova. U proizvodnji su dosta raširene sorte Kalvil bijeli, Rotound žuti, Botinečka žuta i Majkovačka žuta.

Sitnoplodne sorte

U sitnoplodne paprike spadaju sorte koje imaju sitne plodove (uglavnom <20 g). Najpoznatiji tip sitnoplodnih sorti paprike su „feferoni“. Osim „feferona“ u sitnoplodne paprike spadaju i paprike tipa „šipke“ čije sorte ne nalazimo na našoj Sortnoj listi. Karakteristika je tih plodova da su stožastog oblika odnosa promjera i dužine 1:3 - 6 i prosječne mase ploda 10 - 20 g. Boja ploda u tehnološkoj zrelosti je svijetložuta do zelena, a u fiziološkoj žuta do intenzivno crvena. U ovaj varijetet spadaju i paprike potpuno okruglog oblika čiji su plodovi veličine trešnje. Boja tih plodova u tehnološkoj zrelosti može biti svijetložuta do tamnozelena, a u fiziološkoj žuta i crvena. Interesantni su i sitni plodovi vrste Capsicum frutescens koja u jednom koljencu na biljci ima po dva ili više vrlo sitnih dekorativnih plodova sličnih malom feferonu koji su uz to i jako ljuti. Koriste se u fiziološkoj zrelosti za pripravu ljutih umaka. To su paprike koje spadaju u tip „tabasco“. Kod nas se uglavnom uzgajaju kao ukrasne paprike u loncima.

Autor: Dr. sc. Dean Ban


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Povrtlarstvo Paprika Sorte


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.