Nova sorta krompira je rodnija, ukusnija, otpornija na bolesti i priprema se kraće nego konvencionalne, bijele
Krompir je u Indiji četvrta prehrambena kultura po važnosti poslije riže, pšenice i kukuruza. Uzgaja se u ovoj državi preko 300 godina, a sorte su prilagođene klimi s toplim ljetima i kratkim zimama. U Indo-Gangskoj ravnici uzgaja se tokom kratkih zimskih dana od oktobra do marta, dok se neke cjelogodišnje proizvodnje odvijaju u relativno visokim predjelima na jugu.
Madia Pradesh je pokrajina u kojoj su najbolji uslovi za uzgajanje ove kulture, a usjev se rotira s bamijom i sojom.
Novu sortu plavog krompira jedinstvenog naziva Neeklanth Kufri je stvorio farmer Mishrilal Rajput iz Bopala, prenosi Kirishi Jagran. Kaže da je ona korisna kako za poljoprivrednike, tako i za potrošače te prerađivače. "U poređenju s običnim bijelim, plavi je bogat antioksidansima. Utvrđeno je da 100 grama sadrži 100 mg antioksidanasa, što je skoro sedam puta više od njihove količine u običnom krompiru.", pojašnjava ovaj farmer.
Prinos je veći po istoj cijeni uzgoja u odnosu na bijele sorte. Otporan je na brojne bolesti koje se javljaju u uslovima obilnih padavina, što smanjuje ulaganje poljoprivrednika u usjeve. Odlikuje se odličnim okusom, a za pripremu je potrebno manje vremena u odnosu na konvencionalni.
Uzgoj prilagođen lokalnim uslovima je isplativiji, jer se negativan uticaj klimatskih promjena na produktivnost usjeva može donekle neutralisati odabirom odgovarajućih sorti za to područje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Драгана Томић
prije 3 godine
Poštovanje gde se ima kupiti seme krompira?