Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alem Filan
  • 10.09.2022. 10:30
  • Bugojno, BiH

Gigantska stočna repa izazvala pomutnju - kako su ju uzgojili?

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no proizvođač kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net/Alem F.
  • 874
  • 79
  • 0

Gigantska stočna repa, teška čak 13 kilograma proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama. Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna u susjednoj BiH. Ovo domaćinstvo posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za hranidbu životinja. 

Iako su mnogi u nevjerici promatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje. 

"Uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njene težine na našem imanju je oko 12 kilograma, a bude ih i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je bila 15 kg", kaže nam Alem Filan, Asifov sin i nositelj obrta. 

Nije bilo "povuci-potegni"

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no Alem kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova. 

"Lahko se vadi jer je skoro na površini, van zemlje. Kada je manja onda je u zemlji više, a kasnije ide lagano", pojasnio nam je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je kao u spomenutoj priči bilo "povuci-potegni". 

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojidbu vrše ovčjim naporom. Početkom listopada povadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su već izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi. 

Dvogodišnja biljka

Stočna repa inače potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka.

Stočna repa daje visok prinos i lista i korijena

U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uvjetima sjetvu stočne repe je poželjno obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 °C, što je zapravo kalendarski u ožujku. 


Povezana biljna vrsta

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Više [+]

Tagovi

Stočna repa Gigantska repa Asif Filan Alem Filan Farma Krave Ovce


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]