Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje krompira
  • 14.04.2017. 08:00

Đubrenjem krompira do dobrog uroda

Krompir je povrta kultura koja je veliki potrošač hraniva iz zemljišta. Veliki je potrošač kalijuma. Odlično reaguje na đubrenje organskim đubrivima.

Foto: pixabay.com
  • 13.060
  • 224
  • 0

Krompir je kultura koja ima specifične zahtjeve prema hranivima. Biljka krompira ima slabo razvijen korijen, a velike krtole za koje treba obezbjediti velike količine hraniva. Osim toga, đubrenje krompira je potrebno prilagoditi razvojnim fazama biljke krompira. Mnogi uzgajivači krompira pribjegavaju dodavanjem enormnih količina đubriva čime nanose više štete krompiru nego što je očekivana dobit.

Pređubrene biljke krompira podložnije su napada štetočina i prouzrokovača oboljenja, a krtole brže propadaju.

Biljka krompira ima različite zahtjeve prema pojednim đubrivima, mineralnim elementima, u toku vegetacije. Krompir ima velike zahtjeve što se tiče kalijuma, odnosno veliki je potrošač ovog elementa. 4kg krompira iznose iz zemljišta 20g azota, 45g kalijuma, 10g fosfora, manje količine bakra, bora, mangana.

Dobar izbor su organska đubriva

Veoma dobro reaguje na đubrenje organskim đubrivima. Ova đubriva pobojšavaju kvalitet zemljišta i sadrže sve neophodne materije i hraniva: azot, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, sumpor i druge elemente. U zemljištu dolazi do raspadanja organskih đubriva što povećava sadržaj CO2 u zemljištu što pozitivno utiče na razvoj i rast krtola.

Ukoliko se neposredno prije sadnje u zemljište dodaju đubriva bogata borom i manganom to će povećati sadržaj vitamina C u krtolama.

Kao đubrivo za krompir odličnim su se pokazali: pepeo drveta, đubrivo od koprive, kokošiji đubar, đubrivo od gaveza, goveđi stajnjak, kompost, kompostni čaj, glistinac, mikrobiološka i druga đubriva.

Krompir odlično reaguje na dodavanje pepela tokom sadnje. Pepeo drveta sadrži fosfor, kalijum, kalcijum i druge elemente.

Ne dodavati svježi stajnjak

Kokošiji stajnjak je bogat azotom, ali i drugim elementima i hranivima. Radi se o veoma koncetrisanom hranivu koje je potrebno rastvoriti u vodi i pripremiti po ranije napisanom receptu. Na svaki grm dodaje se po 1l ovog rastvora. Ne dodavati svježi kokošiji đubar jer može dovesti do propadanja biljaka - spaliće biljke.

Đubrivo od koprive je još jedno odlično đubrivo na koje krompir dobro reaguje. Ukoliko se ovo đubrivo primjenjuje folijarno pozitivno utiče na cjelokupnu biljku i povećava njenu otpornost. Kopriva se može koristiti i kao malč. Njene žarne ćelije smetaju krompirovoj zlatici prilikom izlaska iz zemlje i vraćanja. Zbog toga će manje da se zadržavaju na krompirištu koje je malčirano koprivom.

Đubrivo od gaveza je bogato sadržajem kalijuma. Pored kalijuma sadrži i druge hranjive materije i minerale. Pošto je krompir veliki potrošač kalijuma on izuzetno dobro reaguje na primjenu ovog đubriva.

Stajnjak treba da je dobro zgoreo, jer svjež stajnjak doprinosi širenju bolesti i pojavi truleži.

Pripaziti na količinu đubriva koje se dodaje

Kameno brašno je samljeveni kamen, najčešće granit i bazalt. Ova đubriva imaju visok sadržaj kalijuma, silikata, magnezijuma i fosfora što povoljno utiče na formiranje i razvoj krtola.

Đubrenje krompira se izvodi nekoliko puta tokom vegetacija i trebamo uskladiti rast i razvoj biljke krompira i đubrenje. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta polovina hraniva se može dodati u predsjetvenoj pripremi zemljišta, prvenstveno organska đubriva i stajnjak. Preporučuje se da nekoliko nedelja prije sadnje krompira posijemo zelenišno đubrivo koje će poboljšati strukturu zemljišta i njegov sastav.

Nakon nicanja biljke krompira, oko dvije sedmice poslije nicanja, dobro je pođubriti sa đubrivom koje je bogato azotom i koje će intenzivirati porast nadzemne mase (cime). Visoke količine azota će intenzivirati stvaranje zelene mase, odložiće zametanje krtola i cvjetanje, krtole će ostati sitne. U ovu grupu đubriva ubrajamo: đubrivo od koprive, kokošije đubrivo.

Pravilno đubrenje = visok prinos

U fazi stvaranja pupoljaka i zatvaranja redova dodaju se đubriva bogata kalijumom, dok se u fazi cvjetanja dodaju đubriva bogata fosorom. Kalijum je element koji ima uticaj kvalitet i prinos krtola, smanjuje osjetljivost na povrede i gnječenje, utiče na pojavu tamnjena i kvalitet i dužinu čuvanja krtola krompira. Fosfor utiče na ranije zametanje krtola i njihov razvoj.

Rane sorte su zahtjevnije u pogledu đubrenja nego kasnije. Đubrivo koje se dodaje ranim sortama treba da je u pristupačnom obliku kako bi ga biljke krompira što lakše usvojile.

Pravilno ishranjen, pođubren, krompir će dati i visok prinos kvalitetnih krtola koje se mogu duže čuvati u skladištu.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Đubrenje Pravilna ishrana krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prodaje se konstrukcija plastenika 500m2! Konstrukcija plastenika izrađena je od čelične vruće pocinčane cijevi promjera 42,4 mm, 26,9 mm i 21 mm. Dimenzije plastenika cca 500m2: • širina 8 m, • dužina 62,5 m, • visina 3,8 m. Krov plastenik... Više [+]