Pravilno izvedena dekapitacija znači da paradajz završava sezonu s maksimalno zrelim, krupnim i ukusnim plodovima – a to je cilj svakog ozbiljnog proizvođača.
Dekapitacija paradajza, poznata i kao zakidanje vrha stabljike, jedna je od najvažnijih završnih mjera u uzgoju paradajza, posebno kod indeterminantnih sorti koje rastu neograničeno. Ovim postupkom uklanja se vršni dio biljke kako bi se zaustavio daljnji rast i sva energija usmjerila na razvoj već formiranih plodova.
Stručna preporuka je da se dekapitacija obavi nakon formiranja šeste cvjetne grane. Biljka će i nakon toga pokušavati formirati nove cvjetove, ali ti plodovi, posebno pred kraj sezone, neće imati dovoljno vremena da sazriju. Umjesto da biljka troši energiju na novi rast, cilj je da se sva hranjiva preusmjere na ono što već imamo.
Dekapitacija omogućava ubrzano sazrijevanje, plodovi na donjim etažama brže dobivaju boju i okus. Također, plodovi će biti krupniji i slađi jer se energija ne rasipa, već ide tamo gdje je najpotrebnije. Samim time paradajz će imati bolju tržišnu vrijednost, jer ujednačenost i kvalitet plodova donose bolju cijenu.
Istovremeno, opterećenje biljke je manje, odnosno sprječava se stvaranje viška plodova koje biljka ne može ishraniti.
Kako biste pravilno izveli ovaj postupak, prvo prebrojite cvjetne grane na glavnoj stabljici. Kada se formira šesta cvjetna grana, oštrim i dezinficiranim makazama zakinite vrh stabljike iznad posljednjeg cvjetnog grozda, ostavljajući 1-2 cm stabljike iznad njega. Radite po suhom i sunčanom vremenu, kako bi rana brže zacijelila i smanjio se rizik od bolesti.
Njega paradajza i paprike pred kraj sezone - kako produžiti plodonošenje?
Nakon dekapitacije, biljci možete dati folijarnu ili korijensku prihranu s naglaskom na kalij – on potiče nakupljanje šećera, intenzivniju boju i čvrstoću ploda. Kod bujnijih sorti može biti korisno i zakidanje bočnih izdanaka, kako bi se dodatno usmjerila energija na glavne grozdove.
Pravilno izvedena dekapitacija znači da paradajz završava sezonu s maksimalno zrelim, krupnim i ukusnim plodovima – a to je cilj svakog ozbiljnog proizvođača.
Tagovi
Autor