Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usjev koji je ostao bez nadzemnog dijela, nema zelene mase. Šta se dešava sa krtolama u zemlji?
Izbjegavanje plamenjače, opasne bolesti krompira koja može u potpunosti da uništi usjev, nije lako. Potrebno je saditi zdrave krtole, na parcelama gdje ranije nije uzgajan, kao i njegovi srodnici, patlidžan i paradajz. Takođe, u divljoj flori ne treba biti srodnika koji bi poslužili kao most za prouzrokovače oboljenja.
Prednost dati ranim sortama koje se vade prije nego što se stvore uslovi za toplotu. Uzgajati krompir na većim nadmorskim visinama i odabrati otporne sorte. Održavajte higijenu usjeva. Potrebno je redovno uklanjati korov, poštovati plodored prilikom sadnje.
Međutim,u godinama kakva je ova, sa mnogo kiše, povećana vlažnost i toplota pogoduju razvoju patogena.
Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usjev koji je ostao bez nadzemnog dijela, nema zelene mase. Treba znati da patogen napada listove, stabljike, ali i krtole. Ako je slučaj da je zahvaćen cijeli usjev i da od zelene mase imamo samo osušene ostatke, potrebno je pristupiti iskopavanju.
Kada nema lišća koje bi ishranjivalo krtole završava se proces rasta i razvoja, ne dolazi do formiranja kore na njihovoj površini, odnosno ne odvija se normalan proces zrenja. Takve krtole su podložne bržem propadanju. Izloženije su kolebanju temperature, jer nema biljke da ih zaštiti.
Sočni krompirići privlače štetočine, veća je vjerovatnoća njihovog truljenja. Zbog suše dolazi do isušivanja. U slučaju da padne kiša, mogu se formirati nove klice.
Zbog toga je ovakav krompir potrebno što prije izvaditi.
Prije toga uklonite ostatke biljaka kako bi spriječili širenje zaraze na krtole prilikom iskopavanja. Osušite ih u sjeni kako bi izbjegli formiranje zelenog tkiva zbog uticaja svjetlosti.
Potrošite ih što prije, jer ne mogu dugo stajati.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica