Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje s obzirom na hladan travanj i da je sadnja bila otežana. Vrijeme će pokazati jesu li u pravu, kaže Jurgen Duthoo iz Barts Potato Company.
S obzirom da se bliži kraj sezone krumpira - proizvođači diljem Europe sve su nestrpljiviji. Prošlogodišnji završetak sezone bio je dobar kada je u pitanju cijena te se, kako piše freshplaza, nadaju da će se isti scenarij ponoviti i ove godine.
"Mnogi se zato još uvijek drže proizvodnje krumpira", kaže Jurgen Duthoo iz kompanije Bartov krumpir (Bart's Potato Company) dodajući da nakon prošlogodišnjih niskih cijena te kasnog oporavka tržišta, proizvođači ovaj put ne žele propustiti svoju priliku.
"Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje. S obzirom na hladan travanj, sadnja je bila otežana, a vrijeme će pokazati jesu li u pravu. Moramo svakako biti oprezni jer imamo iskustva da je priroda nadoknadila propušteno u sezoni", navodi Jurgen.
Prema njemu, razočaravajuće je zanimanje za izvozom te povrtne kulture. Nekoliko kamiona, kaže, odlazi, ali ih "ometa" mladi krumpir iz drugih zemalja. Dobavljači iz Španjolske, Grčke i Italije već izvoze pristojne količine u Istočnu Europu. Mnogi potrošači više vole mladi krumpir, no razlika cijene između starog i mladog je neznatna.
"Drugačije bi bilo da je veća razlika u cijeni jer trenutna razina cijene starog krumpira ograničava mogućnosti izvoza. Teško ga je prodati i smanjuje se zanimanje za stari krumpir. Prije dva mjeseca je započelo vađenje krumpira u Belgiji te ćemo morati pričekati i vidjeti što će se događati u međuvremenu", zaključuje Jurgen.
Foto: Hayaain/Pixabay
Tagovi
Autorica