Pretraga tekstova
Proizvodnja bučinog ulja u stalnom je porastu, ali još uvijek kod potrošača ne dobiva pažnju koju zaslužuje hranjivim i ljekovitim svojstvima
U sjeni maslinovog ulja koje već godinama ubire pažnju i slavu, svoju pravu priliku za potpuni proboj na tržište još uvijek čeka bučino ulje.
Sve veće poljoprivredne površine pod bučom ili tikvom, medalje i priznanja s brojnih sajmova i izložbi ulja, kao i pozitivan stav stručnjaka prema nutritivnim i ljekovitim svojstvima bučinog ulja, proizvođačima ove vrijedne namirnice daju za pravo nadati se boljim danima.
Proizvodnja i potrošnja bučinog ulja je u stalnom porastu. Razlozi sve većeg zanimanja javnosti za bučino ulje leže u njegovim visokim prehrambenim vrijednostima, kao i blagotvornom djelovanju na ljudsko zdravlje. Bučino ulje naime, sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E. Vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žličice ulja dnevno.
Nadalje, bučino ulje povoljno djeluje na crijevnu floru, na ten kod djece sklone ekcemima, i konačno, povoljno djeluje na plodnost kod odraslih. No, osim ljekovitih svojstava bučinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u delikatesno ulje, koje se dobiva hladnim ili toplim cijeđenjem sjemenki bundeve, a često se kombinira i sa sjemenkama suncokreta.U nekim zemljama istočne Europe poput Bugarske, Rumunjske i Ukrajine, kao i u Turskoj, iznimno je mala stopa oboljenja od bolesti prostate, što se pripisuje upravo zdravoj navici redovite konzumacije bundevine sjemenke i bučinog ulja.
Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja na prostatu, bučino ulje ima i druga pozitivna svojstva. Tako primjerice smanjuje kolesterol u krvi pa djeluje kao prevencija od arteroskleroze, poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid i raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju.
Upravo zbog svih ovih karakteristika već neko vrijeme govori se o ideji pokušaja zaštite bučinog ulja te dobivanja oznake izvornosti, čime bi se povećao značaj ove namirnice na domaćem i stranom tržištu. Sve veći broj proizvođača ovim bi mjerama daleko lakše ostvarilo proboj na tržište zemalja Europske unije, ali bi i kod domaćih potrošača stvorili jasniju sliku o prednostima i kvaliteti bučinog ulja.
Jedna od prednosti bučinog ulja leži i u činjenici što se ono može dobivati tijekom cijele godine. Naime, osušene i primjereno skladištene sjemenke ne gube na kvaliteti, pa se svježe bučino ulje može proizvesti u bilo kojem godišnjem dobu.
Tagovi
Bučino ulje Proizvodnja Zdravlje Oznaka izvornosti Sjemenke
Autor
Više [+]
Robert je novinar već 11 godina, a glavna su mu područja zanimanja upravo poljoprivreda i sve vezano uz nju. Radi i na pisanju, uređivanju i izdavanju monografija vezanih za zemljoradnju i poljoprivredne kulture!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.