Toliko je varijeteta brokolija koji se razlikuju po boji, izgledu i okusu i odlični su za uzgajanje.
Mnoštvo je različitih vrsta brokule koju možemo uzgajati. Vodi porijeklo iz Italije, a uzgaja se širom svijeta. Koristi se kuhana ili kao svježa namirnica. Niskokalorična je i sadrži puno minerala, posebno kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, natrij, cink, zatim vitamine C, A, E, K, vitamine B kompleksa, mnoštvo flavonoida i enzima.
Razlikuju se po boji, obliku, listovima. Dio su vrste Brassica oleracea i pripada istoj porodici kao kupus, cvjetača, kelj, prokulice, koraba i druge kupusnjače.
Kalabrijska brokula
Najčešće se susrećemo s ovim varijetetom Brassica oleraceae var. italica. Naziv potječe po regiji Kalabrija na jugu Italije. Formira veliku glavicu s čvrsto zbijenim cvjetićima i dobro podnosi hladnoću. Nakon rezidbe centralne glavice daje bočne izraste što osigurava dužu berbu.
Romanesco brokula
Ovaj tip zadivljuje izgledom cvjetne glavice i obojenošću. Odlična je za uzgoj u vrtu. Okusom podsjeća na cvjetaču, ali je slađa i ukusnija. Tekstura joj je blaža i mekša.
Brokula bez glavice
Ova je vrlo slična Kalabrijskoj, ali glavica nije tako kompaktna. Mogu se brati pojedinačni cvjetovi, odnosno cvjetne grane. Više je gorka, a jestivi su listovi, cvjetovi i stabljike. Njeno sjeme se najviše koristi kod proizvodnje mikropovrće. Često su cvasti ljubičaste ili bijele, ima slađi okus. Obično se sije i sadi u jesen, jer joj treba do osam tjedana ispod 10ºC.
Kineska brokula
Brassica oleraceae var. alboglabra potječe iz Kine. Ima velike listove i deblje stabljike. Gorak okus se gubi kada se potopi u hladnu vodu prije kuhanja. Ima kratak period vegetacije od 35 do 50 dana.
Rapini
Ovaj tip Brassica rapa subsp. rapa ima karakteristike brokule, ali u stvari pripada rodu repe. Njegovo zeleno lišće se koristi u kuhanju i dosta je čest kao namirnica na jugu Italije.
Brokolino
Ovaj hibrid između klasične i kineske brokule Brassica oleracea var. italica × alboglabra ponekad se naziva i baby brokula. Nastala je ručnim oprašivanjem. Odlikuje se nježnom stabljikom, izgledom podsjeća na kalabrijsku brokulu, ali je sočnija i profinjenijeg okusa.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica
Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj se... Više [+]Tagovi
Autorica